Petek, 01 julij 2022
Iskanje

Rusija pripravljena nadaljevati pogovore z Ukrajino

Iz tovarne Azovstal se je medtem predalo 1730 ukrajinskih vojakov

19. maj. 2022 | 11:49
Dark Theme

Rusija je pripravljena na nadaljevanje pogovorov z Ukrajino, je povedal namestnik moskovskega zunanjega ministra Andrej Rudenko ter pripomnil, da bo to mogoče, ko bo Kijev na to pristal. Ukrajinske oblasti so pred tem sporočile, da je prekinitev ognja nesprejemljiva, dokler Moskva ne bo umaknila svoje vojske iz Ukrajine. V preteklih dneh sta bodisi Moskva kot Kijev ocenila, da so pogajanja ustavljena.

Od ponedeljka se je medtem predalo že 1730 ukrajinskih vojakov iz jeklarne Azovstal v mestu Mariupol, od tega je 80 ranjenih, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva, je bila velika večina zajetih vojakov premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck. V zadnjih 24 urah naj bi se tako Rusiji predalo okoli 770 t. i. zadnjih ukrajinskih branilcev Mariupola, med njimi naj bi bil tudi namestnik poveljnika bataljona Azov Svyatoslav Palamar, poroča Corriere della Sera, usoda ostalih poveljnikov pa ni znana.

Vse borce, ki so se predali, so prepeljali na območja, ki so pod ruskim nadzorom - ranjeni prejemajo pomoč v bolnišnicah v Novoazovsku in Donecku, ostali pa so v nekdanji zaporniški koloniji v mestu Olenivka v regiji Doneck. V dneh pred tem so z območja tovarne evakuirali na stotine civilistov. Več dni so medtem potekala pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih pojasnil, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni oziroma da bo treba na izmenjavo ujetnikov, na katero računajo v Kijevu, počakati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava