Nedelja, 27 september 2020
Iskanje

S 1. julijem mešane patrulje, Fedriga pa omenja zamrznitev schengna

Ukrepi na slovensko-italijanski meji ob povečanem številu ilegalnih prehodov

Trst |
22. jun. 2019 | 17:13
Dark Theme

Slovenska in italijanska policija bosta napovedane mešane obmejne patrulje, s katerimi bosta poostrili nadzor na obmejnem pasu, uvedli s 1. julijem. Novico je sporočil predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga po pogovoru z generalnim konzulom Republike Slovenije v Trstu Vojkom Volkom. Fedriga je poudaril, da je sam »zelo zaskrbljen zaradi dogajanja na italijansko-slovenski meji«. »Kljub velikim prizadevanjem italijanske vlade, ki je okrepilo vrste sil javnega reda in poostrila nadzor na ozemlju, se problem lahko reši le ob pomoči vseh vpletenih držav,« je pojasnil. Napoved je potrdil in pozdravil tudi notranji minister Matteo Salvini.

Generalni konzul Vojko Volk je povedal, da je to dobra rešitev, če se hočemo izogniti zapiranju meje, ki bi prizadelo vse – kot se to dogaja na avstrijsko-slovenski meji –, obenem pa poslati jasno sporočilo tako organizacijam, ki prevažajo migrante, kot tudi migrantom samim.

Fedriga pa je šel še dlje, saj je v tiskovnem sporočilu omenil tudi možnost zamrznitve schengna in torej zaprtja meje (po avstrijskem zgledu), če vprašanje ne bo rešeno v doglednem času. S konzulom Volkom se o tem sicer nista pogovarjala, slednji pa opozarja, da bi drugačne oblike nadzora oz. enostranske poteze Italije prizadele obmejno prebivalstvo in ne bi zaustavile toka migrantov.

Do morebitne zamrznitve schengna je kritična poslanka DS in Fedrigova predhodnica Debora Serracchiani, ki pravi, da bi to bil skok v preteklost, ki bi negativno vplival na prebivalce, gospodarstvo in turizem, bolj kot na migrante.

Po podatkih oddelka za javno varnost na italijanskem notranjem ministrstvu se je število ljudi, ki prehajajo slovensko-italijansko mejo, v prvih mesecih tega leta znatno okrepilo v primerjavi z lanskim letom. V celem letu 2018 so na tem obmejnem pasu zasačili 446 tujih državljanov brez ustreznih dokumentov, v prvih petih mesecih letošnjega leta že 652, v juniju pa že preko 130, navaja ministrstvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo