Sobota, 30 maj 2020
Iskanje

S taksijem tihotapili kitajske migrante iz Slovenije v Italijo

Slovenski kriminalisti razbili združbo tihotapcev ljudi

24. okt. 2019 | 18:21
Dark Theme

Slovenski kriminalisti so prejšnji teden razbili organizirano kriminalno združbo, ki je služila s tihotapljenjem ljudi s Kitajske v Italijo. Na takšen način naj bi zaslužili več kot milijon evrov. V združbi naj bi delovalo 12 ljudi, poleg Slovencev še osem državljanov Kitajske. Tri osebe so zdaj v priporu in dve v hišnem priporu.

Preiskava več kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države je trajala leto in pol in v sodelovanju s pristojnimi organi nekaterih drugih držav, zaključili pa so jo 16. oktobra. »Člani navedene združbe so utemeljeno osumljeni, da so v letu in pol s Kitajske preko Srbije, BiH in Hrvaške na ozemlje Slovenije proti plačilu nezakonito spravili najmanj 143 tujcev, državljanov Kitajske, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo in prebivanje v njej,« je na današnji novinarski konferenci povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič.

Združba je Kitajce po ugotovitvah kriminalistov najprej z letalskimi prevozi, večinoma prek Moskve, privedla v Beograd, od tam nezakonito čez Hrvaško in občasno BiH v Slovenijo, od tam pa naprej v Italijo. Čez mejo s Hrvaške v Slovenijo so tujce prevažali na območju naselij Paradiž in Mali Okič v občini Cirkulane. Po nezakonitem prehodu državne meje so jih odpeljali do Ptuja, kjer so jih predali domnevnim taksistom, ki so jih nato odpeljali do bližine meje z Italijo ali v Italijo, kjer so jih prevzeli drugi člani hudodelske združbe.

»Štirje osumljenci so vozniki taksi vozil, ki so prevoze izvajali pod pretvezo javnih prevozov potnikov. A je bilo z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovljeno, da so člani te dobro organizirane kriminalne združbe, v kateri so imeli točno določeno vlogo,« je pojasnil Meglič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo