Sobota, 16 november 2019
Iskanje

Salvini proti vsem

Italija na pragu predčasnih volitev

Rim |
9. avg. 2019 | 15:21
Dark Theme

Potem ko je vodja Lige Matteo Salvini izrekel nezaupnico predsedniku vlade Giuseppeju Conteju in se dokončno skregal z Gibanjem 5 zvezd, je Italija na robu vladne krize in predčasnih volitev. Situacija je v tem trenutku sicer še zelo negotova, morda pa bodo volitve že v drugi polovici oktobra. Na potezi sta sedaj Conte in predsednik republike Sergio Mattarella.

Salvini pravi, da bo na morebitne volitve šel sam, v resnici pa razmišlja o zavezništvu z desno stranko Fratelli d’Italia in s tem, kar je še ostalo od Forza Italia. O volitvah razmišlja tudi Demokratska stranka, ki pa tudi zaradi hudih notranjih sporov nima še izdelane politične in volilne strategije. V hudih težavah se je znašlo zlasti Gibanje 5 zvezd, ki noče takojšnjih volitev in predlaga, da parlament prej odobri ustavni zakon o zmanjšanju števila parlamentarcev, kar pa je v tej politični zmedi zelo malo verjetno. Skratka, pravi kaos, pri premostitvi katerega bo odločilno besedo imel predsednik Mattarella. In to že v naslednjih urah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo