Torek, 02 junij 2020
Iskanje

Salvini z jaslicami na prvem mestu

Predvolilna anketa dnevnika Corriere della Sera nakazuje zmago desnice

22. dec. 2019 | 9:45
Dark Theme

Če bi bile v Italiji danes parlamentarne volitve, bi za Ligo Mattea Salvinija glasovalo 31,5 odst. volivcev. Salviniju, ki je na razpustitveni kongres Severne Lige prišel kar z jaslicami, bi z aktualnim volilnim sistemom uspelo sestaviti stabilno in močno desno vlado, v kateri bi stranka Fratelli d’Italia dobila 10,4 odst. glasov, Forza Italia pa 7,4 odst. Na osnovi ankete, ki jo je objavil dnevnik Corriere della Sera, bi Demokratska stranka prejela 18,2 odst. glasov, kar je za nekaj desetin odstotkov glasov več od Gibanja 5 zvezd (17,7 odst.) Od ostalih strank bi volilni prag prestopila le Italia Viva Mattea Renzija (5,3 odst.), senatorje in poslance pa bi spričo posebnih volilnih pravil izvolili še Južnotirolska ljudska stranka-SVP in morda Union Valdotaine v Dolini Aosti.

Gre za volilno anketo, ki odraža trenutno politično razpoloženje v državi in ki je bila izvedena na osnovi aktualnega volilnega zakona, do volitev, ko se bodo zgodile, pa se razmerje sil med strankami lahko spremeni, čeprav ne ravno korenito. Odvisno bo predvsem od trajanja vlade Giuseppeja Conteja, ki je stalno na prepihu, a ne še v takšnem, ki bi ogrožal njen obstoj. Stvari lahko nekoliko spremeni tudi morebitni potrditveni referendum o krčenju števila parlamentarcev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo