Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Scalfarotto vladni pooblaščenec za Slovence

Naslednik Achilleja Variatija pripada stranki Živa Italija

Rim |
5. maj. 2021 | 6:25
Dark Theme

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je državnemu sekretarju Ivanu Scalfarottu, poleg drugih pooblastil, uradno poverila skrb za jezikovne manjšine in torej tudi za slovensko narodno skupnost. Ministrica se je za ta korak odločila skoraj tri mesece po izvolitvi vlade Maria Draghija, kar je razmeroma hitro v primerjavi z imenovanji Scalfarottovih predhodnikov Nicole Moltenija (Liga) in Achilleja Variatija (DS), na katera je bilo treba čakati več mesecev. Molteni je bil odgovoren za manjšine v prvi, Variati pa v drugi vladi Giuseppeja Conteja, v kateri je spremljal postopek za vračanje tržaškega Narodnega doma Slovencem.

Scalfarotto (56 let), ki pripada stranki Živa Italija Mattea Renzija, bo s tržaškim Narodnim domom najbrž nadaljeval delo, ki ga je zastavil njegov predhodnik Variati, začenši s spremembo člena zaščitnega zakona, ki govori o namembnosti narodnih domov. Od njega je pričakovati tudi oživitev vladnega omizja za slovensko manjšino, ki je v tej zakonodajni dobi praktično zamrlo, če izvzamemo zasedanje “ad hoc” o Narodnem domu, ki ga je svoj čas sklical Variati. Zadnji državni sekretar oziroma viceminister, ki je na notranjem ministrstvu kolikor toliko redno skliceval vladno omizje za našo manjšino je bil v prejšnji zakonodajni dobi Filippo Bubbico. To se je dogajalo v času levosredinskih vlad predsednikov Enrica Lette, Mattea Renzija in Paola Gentilonija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo