Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

SDGZ bi preprečil boj z davkarijo

S čezmejnim projektom Xborder-Work so sestavili uporaben formular, ki bo pomagal čezmejnim delavcem

Trst |
29. okt. 2019 | 15:35
Dark Theme

Cilj projekta Xborder-Work, ki so ga danes predstavili v Kopru in na sedežu Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) v Trstu, je zmanjšanje zapletov, ki nastanejo med davčno upravo in delavci, ki živijo v Sloveniji in delajo v Italiji ali obratno.

Težave se pojavljajo zlasti v primerih, ko davčni zavezanec, ki dela v Sloveniji in živi v Italiji, ne odda davčne napovedi italijanski davčni upravi, misleč, da je davčnim obvezam že ugodil slovenski delodajalec. Zato so pri SDGZ v sodelovanju s Centralno direkcijo za delo Dežele Furlanije - Julijske krajine in Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje pripravili formular, ki naj bi tovrstne težave pomagal odpraviti.

Italijansko-slovenski obrazec, ki so ga skozi leto večkrat testirali in pilili, načeloma izpolni delodajalec, ki vpiše vse osebne in plačne podatke zaposlenega. Ta nato lahko davčni upravi ali davčnemu svetovalcu prinese vse potrebne informacije, ki so potrebne pri odmeri davka.

Projekt, vreden 20.000 evrov, je nastal s sredstvi Združenja evropskih obmejnih regij (AEBR). Kot je povedal njegov koordinator Matteo Feruglio iz SDGZ, so ga že predstavili na davčni izpostavi v Kopru, več težav pa so imeli pri vzpostavitvi stika z italijansko stranjo. Namen teh pogovorov je uveljavitev formularja kot pravno priznanega instrumenta, ki bi olajšal delo tako italijanski kot slovenski davkarji.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo