Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

Sežanec in zamejec odkrila jamo, ki je starejša od Postojnske

V bližini vasi Voče pod Vremščico

21. feb. 2019 | 18:24
Dark Theme

Sežanski jamar Ludvik Husu in zamejski jamar Claudio Bratos iz dolinskega konca sta se prejšnji teden prebila do še ene, tokrat zelo velike podzemne jame - v bližini vasi Volče, pod Vremščico. Gre za jamo, ki leži na nadmorski višini približno 700 metrov, kar je za krasoslovca Andreja Mihevca relevanten podatek, da jo lahko uvrsti na visoko mesto po starosti nastanka, celo pred Postojnsko jamo. Za primerjavo Mihevc pove, da se slednja nahaja na približno 500 metrih, Divaška jama na približno 400 metrih, Škocjanske jame pa na 300 metrih nadmorske višine. Više na nadmorski višini, kot ležijo jame, starejše so, še pravi.

Sežanski jamar Ludvik Husu je za vhod v novo jamo pri Vovčah izvedel od svojega sodelavca v Lipici: »Sodelavec je brat Gorana Rutarja iz Volč, ki mi je povedal, da je v bližini vasi v zasneženem gozdu zaznal staljen predel. Pa sva šla z Bratosom pogledat in našla špranjo v podzemlje. Kopanja ni bilo veliko, plezanja navzdol je 18 metrov, v jami pa po rovih in dvoranah lahko hodiš 300 metrov.

Največja dvorana je dolga približno 70 metrov, široka 40 in visoka pet metrov. Po začetnem rovu, ki ni kapniško zasigan, se spustiš v glavno, največjo dvorano, in tam se ti odpre kapniški paradiž.« Husu še pove, da v jami to ni edina etaža, druge dele jame bodo raziskovali, ko bo ugodno vreme oziroma ustrezen podtlak. »Kapniki so v večini stalagniti, rastejo s tal. Jama je zelo čista, tudi voda, ki se nabira v ponvicah. Navdušeni smo nad lepoto in velikostjo te jame,« pa poudarja Claudio Bratos. Z njim se je v jamo podal še Natalino Savi.

Lea Kalc Furlanič, Primorske novice

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo