Petek, 14 junij 2019
Iskanje

Slovenija med najprijaznejšimi državami za okolje

Pred njo so le Norveška, Švica in Portugalska, Italija je na 28. mestu

Svet |
16. apr. 2019 | 12:49
Dark Theme

Slovenija je ena okolju najprijaznejših držav na svetu. Good Country Index jo je na lestvici med 153 državami po pozitivnem prispevku za planet in podnebje uvrstil na četrto mesto. Pred njo so se tako uvrstile le Norveška, Švica in Portugalska. Italija je na 28. mestu.

Slovenija se je glede na raziskavo posebej dobro odrezala pri upoštevanju okoljskih dogovorov in manjši uporabi snovi oz. manjšem povzročanju emisij, ki povečujejo ozonsko luknjo. Prav tako je zabeležila dobre rezultate na področjih ekološkega odtisa in izvoza nevarnih pesticidov. Pri deležu obnovljivih virov energije se je znašla v povprečju.

Indeks sicer meri tudi prispevek posamezne države h globalni znanosti in tehnologiji, pri čemer se je Slovenija med 153 državami uvrstila na 21. mesto, Italija na 43. mesto, h kulturi, pri čemer je Slovenija pristala na 16. mestu, Italija pa na 30. mestu, mednarodnemu miru in varnosti (Italija na 58. mestu, Slovenija na 128. mestu), svetovni ureditvi (Italija 20., Slovenija 45.), blaginji in enakosti (Italija 35., Slovenija 47.) ter zdravju in počutju, kjer zaseda Italija 22. mesto, Slovenija pa 65. mesto

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo