Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Slovenska manjšina ni bila »v igri«

Krčenju števila parlamentarcev naj bi sedaj sledila nova volilna zakonodaja

Rim |
10. okt. 2019 | 9:55
Dark Theme

Ustavni zakon o krčenju števila italijanskih senatorjev in poslancev se je zgodil brez slovenske manjšine, ki ni bila zaradi objektivnih danosti in tudi zaradi svoje politične šibkosti v resnici nikoli »v igri«. Italijanski ustavni red, za razliko npr. od slovenskega in hrvaškega, ne pozna zajamčenega parlamentarnega predstavništva za jezikovne manjšine ali narodnosti, za katerega zakonodajalec, tudi če ga bi hotel uresničiti, ni imel pravne osnove. Nobenega zajamčenega zastopstva torej ne za Južne Tirolce in ne za Francoze v Aosti.

Slovencem v Italiji preostane nov volilni zakon (če ga bo parlament seveda sploh odobril), ki odpira manjšini nekaj »manevrskega prostora«, pod pogojem, da bo v Rimu za to dovolj političnega posluha, ki ga mora manjšina seveda spodbuditi s kolikor toliko skupnim stališčem. Gotovo ne s proglasi, ki jih je bilo že preveč in niso obrodili ničesar, temveč z realističnim in strokovnim pristopom do vprašanja parlamentarnega predstavništva. V vsakem primeru gre za zelo zahtevno nalogo, ki ji manjšina v primeru krčenja števila parlamentarcev ni bila kos, kot priča dejstvo, da se noben njen zastopnik ni prijavil na parlamentarnih avdicijah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo