Četrtek, 15 april 2021
Iskanje

Špekulant David presenetil Goljata

Kako so se mali vlagatelji lotili velikanov z Wall Streeta in jih pošteno prestrašili

ZDA |
31. jan. 2021 | 9:15
Dark Theme

David je prestrašil Goljata. Nato so se dejanj malega Davida prestrašili še njegovi zavezniki in se pod pritiskom, ki ga izvajajo veliki Goljatovi prijatelji, skrili in umaknili. David pa je naposled kljub temu spet prišel na površje. Afera »GameStop« je zapletena, ni še razčiščena, je pa lahko nov mejnik v zgodovini finančnega trgovanja. Pravzaprav je zgodba, kako se je skupina malih vlagateljev lotila velikanov z Wall Streeta, ki so se pošteno razjezili, ker so se »neki piflarji« vedli podobno, kot se običajno vedejo največji špekulanti. »Malčki« so igrali po pravilih volkov z Wall Streeta, jih prelisičili in jim tudi povzročili večjo finančno izgubo, zaradi katere »oškodovani« zdaj tarnajo. Kazalo je, da bo »pravljica« kratkotrajna. Posredniški podjetji Robinhood in Interactive Brokers, ki omogočata trgovanje z delnicami kar direktno z lastnega računalnika, ne da bi bilo za to treba plačevati komisij, sta namreč sami omejili proces, ki so ga začeli njuni uporabniki. Zdelo se je torej, da so mladi vlagatelji pokazali zobe velikanom, izdala pa naj bi jih njihova zaveznika. Včeraj pa so mali Davidi spet dvignili glas.

Naj obnovimo zgodbo ter naj pojasnimo, zakaj so jo poimenovali GameStop, čeprav bi jo lahko imenovali z imenom kake druge družbe, ki je na papirju »podcenjena« ali celo obsojena na propad. GameStop je veriga trgovin z videoigrami. Vlagatelji – tisti veliki, z Wall Streeta – so ocenili, da jo bo v času hitre digitalizacije povozil čas, zato je postala tarča t. i. prodajalcev na kratko. To so pogosto veliki skladi, ki si v postopku shortanja izposodijo delnice in jih špekulativno prodajajo zato, da bo njihova cena padla in jih bodo kasneje znova kupili po nižji ceni, jih vrnili prvotnemu lastniku, s tem pa ustvarili dobiček v času padanja tečajev. Če se delnica podraži, morajo tisti, ki shortajo, pokriti izgubo.

Skupina amaterskih vlagateljev, ki se je organizirala na spletnem forumu Reddit in se poimenovala WallStreetBets, se je odločila sistem izkoristiti in skladom prekrižati načrte s pomočjo že omenjenih posredniških podjetij Robinhood in Interactive Brokers. Približno trije milijoni članov skupine so namreč začeli kupovati delnice GameStopa, katerih tečaj je tako v nekaj dneh porasel za več kot 1000 odstotkov. Samo v torek je bila njegova rast 115-odstotna, v sredo pa 135-odstotna. Gibanje WallStreetBets je nato razširilo svoje lovke tudi na druge delnice, ki so prav tako tarča prodajalcev na kratko. Tako so denimo v sredo za 300 odstotkov poskočile delnice verige kinematografov AMC Entertainment Holdings ter za 33 odstotkov delnice tehnološke družbe BlackBerry, pokupili pa so tudi delnice letalske družbe American Airlines, ki doživlja hudo obdobje krize, v četrtek zjutraj pa je njena vrednost narasla za 16 %.

Velikani z Wall Streeta niso prebavili velike izgube, ki so jo utrpeli (ANSA)
Velikani z Wall Streeta niso prebavili velike izgube, ki so jo utrpeli (ANSA)

Že istega dne pa je kazalo, da bo mehurček počil, saj so delnice podjetja GameStop izgubile 43 % svoje vrednosti, potem ko so sicer dosegle rekordno vrednost. Družba je decembra veljala dve milijardi ameriških dolarjev, v sredo pa 26,5 milijarde. To se je zgodilo tudi zaradi tega, ker so upravitelji platform Robinhood in Interactive Brokers zaradi strahu pred regulatorji omejili operacije. V sredo je namreč ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC) navedla, da aktivnosti spremlja. »Sodelujemo z drugimi regulatorji, da bi ocenili situacijo in pregledali aktivnosti reguliranih entitet, finančnih posrednikov in drugih sodelujočih na trgu,« so zapisali, medtem ko so v Beli hiši potrdili, da dogajanju sledi finančno ministrstvo. Mnogi se pri tej zadevi sprašujejo namreč, ali gre v primeru GameStopa za tržno manipulacijo, zaradi katere bi morali v dogajanje poseči regulatorji.

Zaustavitev trgovanja z delnicami podjetja GameStop, ki so jih mali vlagatelji z intenzivnim odkupovanjem zelo podražili in se s tem zoperstavili velikanom z Wall Streeta, je sicer razburila ameriške kongresnike. Ti so namreč jezni, ker so aplikacije za trgovanje z delnicami, kot sta Robinhood in Interactive Brokers, ustavili trgovanje z delnicami GameStopa, potem ko so imeli milijarderji z Wall Streeta zaradi upora malih vlagateljev velike izgube. Prav zaradi tega se o tem pripravljajo javna zaslišanja v odboru za finance predstavniškega doma in odboru za bančništvo senata.

»Dovolj nam je tega, da imajo milijarderji borzo za svoj peskovnik, iz katerega skušajo pobegniti takoj, ko izgubljajo,« je dejal kongresnik Ro Khana in izpostavil, da so lahko veliki hedge skladi še naprej trgovali z delnicami. »Robin Hood je dajal revnim, kar je vzel bogatim, istoimenska platforma pa zdaj ravna čisto obratno,« je bila le ena izmed kritik. Kritiki pa so se verjetno posmejali ob včerajšnji novici, da je vrednost delnic podjetja GameStop ob ponovni delni sprostitvi trgovanja spet narasla za 95 %.

Zgodbe zagotovo še ni konec, zaenkrat pa tvegajo hude posledice vsi tisti, ki so na Twitterju ali drugih omrežjih spodbujali male vlagatelje, naj kupijo delnice omenjenih podjetij. Velikani z Wall Streeta pa lahko (skoraj) nemoteno nadaljujejo svoje posle, potem ko so se pošteno prestrašili, ker je nek drug akter igral z njihovimi pravili. Treba je dodati, da so prodaje na kratko po oceni nekaterih tržnih igralcev same po sebi problematične, po mnenju zagovornikov pa igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju likvidnosti in zniževanju cen prenapihnjenih delnic. Jasno je sicer, da pojem »tržna manipulacija«, zaradi katere morajo v dogajanje poseči regulatorji, še ni jasno določen. Čimprej bo treba postaviti nova pravila, ki morajo biti enaka za vse. Mehurčki, ki so v preteklosti nastali zaradi ravnanja relativno maloštevilnih Goljatov, so že privedli do hudih posledic. Kdo ve, kaj lahko povzroči armada Davidov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo