Nedelja, 31 maj 2020
Iskanje

Starši zmedeni, redarji mirijo

Začela so veljati nova določila o otroških sedežih v avtomobilih

FJK |
7. nov. 2019 | 16:36
Dark Theme

V trgovinah z otroško opremo so že zjutraj na mah pošli otroški sedeži za vožnjo v avtomobilu, ki ustrezajo novemu določilu cestnoprometnega zakonika. Starši otrok do četrtega leta so izpraznili tudi police z napravami, ki jih je mogoče vgraditi v stare sedeže, kar je cenejša varianta za ugoditev predpisom. Ti velevajo, da morajo biti sedeži za otroke, ki so mlajši od štirih let, opremljeni s senzorjem, ki starše ob njihovem izstopu iz avtomobila zvočno in svetlobno opozori, da je otrok ostal v avtu.

Zakonsko spremembo so napovedali že lani, a je kljub temu presenetila nič krive državljane. Določilo o novih sedežih so v cestnoprometni zakonik vpisali lani jeseni, a pri tem so dodali, da bo podrobnejša navodila izdelalo ministrstvo za promet. Ministrica Paola De Micheli je uredbo podpisala konec prejšnjega meseca, nakar je ministrstvo šele včeraj opozorilo, da zakon začne veljati že v četrtek, 6. novembra. Sredi meseca so napovedali, da se bo novosti možno prilagoditi do marca 2020.

»Prejemamo številne klice zaradi nove zakonodaje,« so nam včeraj povedali na mestnem redarstvu v Trstu. »Zmeda je velika, ljudje ne vedo, kaj bi, kajti v trgovinah novih sedežev ne dobijo. Zato bomo tolerantni,« so še napovedali.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo