Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Starši zmedeni, redarji mirijo

Začela so veljati nova določila o otroških sedežih v avtomobilih

FJK |
7. nov. 2019 | 16:36
Dark Theme

V trgovinah z otroško opremo so že zjutraj na mah pošli otroški sedeži za vožnjo v avtomobilu, ki ustrezajo novemu določilu cestnoprometnega zakonika. Starši otrok do četrtega leta so izpraznili tudi police z napravami, ki jih je mogoče vgraditi v stare sedeže, kar je cenejša varianta za ugoditev predpisom. Ti velevajo, da morajo biti sedeži za otroke, ki so mlajši od štirih let, opremljeni s senzorjem, ki starše ob njihovem izstopu iz avtomobila zvočno in svetlobno opozori, da je otrok ostal v avtu.

Zakonsko spremembo so napovedali že lani, a je kljub temu presenetila nič krive državljane. Določilo o novih sedežih so v cestnoprometni zakonik vpisali lani jeseni, a pri tem so dodali, da bo podrobnejša navodila izdelalo ministrstvo za promet. Ministrica Paola De Micheli je uredbo podpisala konec prejšnjega meseca, nakar je ministrstvo šele včeraj opozorilo, da zakon začne veljati že v četrtek, 6. novembra. Sredi meseca so napovedali, da se bo novosti možno prilagoditi do marca 2020.

»Prejemamo številne klice zaradi nove zakonodaje,« so nam včeraj povedali na mestnem redarstvu v Trstu. »Zmeda je velika, ljudje ne vedo, kaj bi, kajti v trgovinah novih sedežev ne dobijo. Zato bomo tolerantni,« so še napovedali.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo