Petek, 29 maj 2020
Iskanje

Strahovita toča, pesek in tropska noč

Močne nevihte so zajele več predelov Slovenije, pri nas je padal peščeni dež in je bila noč zelo topla

12. jun. 2019 | 8:56
Dark Theme

Včeraj pozno popoldne in zvečer so močne nevihte zajele več predelov Slovenije. V Sloveniji je marsikje padala strahovita toča, ki je ponekod presegala velikost 10 cm. Na socialnih omrežjih so iz več predelov Slovenije zaokrožile fotografije, ki bodo šle v zgodovino.

Največ škode je toča povzročila v občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja vas, Kralji in Livold, v občini Črnomelj pa v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile. Kot so danes sporočili iz državnega centra za obveščanje, je toča povzročila nekaj škode tudi v občinah Ribnica in Sodražica.

Pri odpravljanju posledic neurij je bilo aktiviranih skupaj 77 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.

Naši kraji so bili na srečo na obrobju glavnine dogajanja, nevihtni pas je bil po pričakovanjih pomaknjen nekoliko proti vzhodu. Vseeno pa so tudi pri nas ob povečani nestanovitnosti nastajale manjše plohe, padal pa je peščeni dež. Močni južni tokovi so peščena zrnca ponesli k nam iznad severnoafriških predelov.

Zabeležili smo tudi izjemno toplo »tropsko« noč. Ob šibki burji je deželna meteorološka opazovalnica v Trstu opolnoči namerila nič manj kot 28,3 stopinje Celzija, v Zgoniku 24,4 stopinje Celzija in na Goriškem od 24 do 25 stopinj Celzija.

Danes in v prihodnjih dneh bo prevladovalo sončno in toplo poletno vreme, vročinske nevihte pa bodo bolj malo verjetne.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo