Torek, 26 maj 2020
Iskanje

Strupenega mraza (še) ne pričakujemo

Temperature se bodo v bližnji prihodnosti postopno spuščale

FJK |
14. jan. 2020 | 11:07
Dark Theme

Temperature se bodo v bližnji prihodnosti postopno spuščale, strupenega mraza pa za zdaj še ne pričakujemo. Živo srebro se bo po večtedenskem za ta čas toplem obdobju vendarle počasi približalo dolgoletni normalnosti. Večjih poslabšanj pa za zdaj ni na vidiku.

Ozračje se je v zadnjih 24 urah že nekoliko ohladilo. Radiosonda iz Rivolta, ki je še včeraj opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +4,2 stopinje Celzija in ničto izotermo nad višino 3000 metrov, je danes opolnoči na višini 1500 metrov namerila -1,5 stopinje Celzija. Ozračje se je torej v povprečju ohladilo za skoraj 6 stopinj Celzija.

Sprememba je bila najbolj občutna v gorah, bistveno manjša pa v nižinah, kjer je v preteklih dneh ob veliki stanovitnosti že itak stagniral mrzel zrak.

Stanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi v bližnji prihodnosti. Anticiklon bo delno popustil v soboto, ko se bo od zahoda približala višinska dolina z bolj vlažnim zrakom, ki pa ne bi smela bistveno vplivati na vreme pri nas, če ne le z nekoliko povečano oblačnostjo, bolj težko, da z manjšimi padavinami.

Nato se bo v začetku prihodnjega tedna od višinske doline predvidoma odcepilo višinsko jedro z nestanovitnim zrakom, ki se bo v glavnem zadrževalo v južnejših predelih italijanskega polotoka, bi pa znalo občasno vplivati tudi na vreme pri nas, morda tudi s padavinami. Termin pa je še zelo oddaljen.

Danes in v prihodnjih dneh bo prevladovalo povečini sončno vreme z le morebitno občasno zmerno oblačnostjo. V soboto bo nekaj več oblačnosti, ni izključeno, da bodo ponekod manjše občasne padavine.

Od nedelje se bo ozračje postopno začelo ohlajati. V prihodnjem tednu bodo temperature povečini skladne z letnim časom. Hladneje bo kot v minulem obdobju, strupenega mraza pa za zdaj ne pričakujemo. Ni izključeno pa, da se bo morebitnih padavinah kakšna snežinka lahko prikazala tudi v nižjih predelih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo