Petek, 23 avgust 2019
Iskanje

SVP pod udarom

Polemika v zvezi z zmanjšanjem števila senatorjev in poslancev

Rim |
9. feb. 2019 | 7:18
Dark Theme

Pristanek Južnotirolske ljudske stranke (SVP) na zmanjšanje števila parlamentarcev je na Južnem Tirolskem sprožil precej prahu in političnih polemik. V Demokratski stranki in zlasti v gibanju Paula Köllenspergerja, ki je druga stranka v bocenski pokrajini, očitajo SVP, da se je ne samo podredila zavezništvu z Ligo, a da je tudi nekako »zacementirala« svojo vodilno vlogo v nemški in ladinski jezikovni skupnosti. »Po novem bo Nemcu ali Ladincu, ki ne pripada SVP, zelo težko, če že nemogoče priti v parlament,« je dogajanja v senatu komentiral Köllensperger. To je v povojni zgodovini doslej uspelo le poslancu Florianu Kronbichlerju.

»Živimo v demokraciji, naše parlamentarno predstavništvo je sad svobodne izbire volivcev,« pravi poslanec SVP Meinhard Durnwalder, ki zavrača Köllenspergerjeve pripombe in očitke. »Če ima opozicija, kot se sama naziva, moč in glasove, naj potem izvoli svojega senatorja in poslanca,« pravi sorodnik dolgoletnega predsednica bocenske Pokrajine in vodje SVP Luisa Durnwalderja. Za njegovo stranko je bilo bistveno, da sta Liga in Gibanje 5 zvezd pri zmanjšanju števila parlamentarcev spoštovali t.i. južnotirolski paket, ki v členu 111 izrecno navaja senatna okrožja v bocenski pokrajini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo