Ponedeljek, 21 september 2020
Iskanje

SVP »rehabilitirala« Langerja

Na Južnem Tirolskem so se ob obletnici smrti spomnili politika in mirovnika

6. jul. 2020 | 6:25
Dark Theme

V petek je minilo 25 let od smrti Alexandra Langerja, južnotirolskega politika in misleca, ki je bil tudi evropski in državni poslanec stranke Zelenih. Langer se je tudi na mednarodni ravni uveljavil kot zagovornik sožitja in mirovništva (močno se je angažiral za oblegano Sarajevo), veliko prijateljev je imel tudi v Trstu (med njimi pokojni Marino Vocci) in med Slovenci v Italiji. Založništvo tržaškega tiska mu je leto po smrti namenilo knjigo Odločitev za sožitje (urednik Ace Mermolja, prevod Jasna Rauber).

Langer je večkrat prišel v spor z Južnotirolsko ljudsko stranko, kateri je očital zaprtost in pretirano konservativno, če že ne nacionalistično držo. Vseeno je gojil osebne stike z dolgoletnim predsednikom SVP Luisom Dunwalderjem, kot je obletnici smrti zakril njegov prijatelj, svetovno znani alpinist Reinhold Messner. Da je Langer pri svojih na Južnem Tirolskem precej osamljenih bitkah v marsičem imel prav mu priznava predsednik bocenske pokrajinske uprave Arno Kompatscher, ki se je ob obletnici smrti javno poklonil preminulemu borcu za sožitje, okolje in pravice najrevnejših. »Langer se je vedno dosledno bojeval za boljši in predvsem za pravičnejši svet,« je priznal Kompatscher, čigar besede je pozdravila tudi fundacija, ki goji spomin in čuva Langerjevo politično-kulturno dediščino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo