Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Trst odprt, politiki ne

Zgodovinar Boris Gombač v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča

27. sep. 2019 | 12:01
Dark Theme

Knjižnica Otona Župančiča, osrednja ljubljanska bibliotekarska institucija, je na prvi od serije predavanj v novi sezoni na temo »Življenje mest« tokrat predstavila Trst kot mitski pojav slovenskega nacionalnega imaginarija. Pogovor z zgodovinarjem Borisom Gombačem je vodila novinarka RTV Slovenija Ksenija Horvat.

Zgodovinar se je vprašal, ali se lahko Slovenci iz Slovenije v Trstu še vedno počutijo, kot je pred več kot sto leti zapisal Ivan Cankar, »kot da pridemo domov«. Beseda je nanesla tudi na demografsko sliko Slovencev v Italiji, splošno počutje celotnega prebivalstva ob nekdanji meji ter konkurenčnost gospodarskih pobud na obeh straneh nekdanje meje. Govor je bil tudi o integrativnih ali razdiralnih trenutkih ob »ekstremnih dogodkih«, kot je to bila postavitev spomenika Gabrieleju D’Annunziu ali pa pompozna proslava na bazoviški fojbi februarja letos. Gombač je izpostavil, da je stanje duha tržaškega prebivalstva dosti bolj konvergentno in napredno, kot je stanje duha etablirane politike, ki izbira raje konflikt, kot dolgoročno sodelovanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo