Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Trst odprt, politiki ne

Zgodovinar Boris Gombač v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča

27. sep. 2019 | 12:01
Dark Theme

Knjižnica Otona Župančiča, osrednja ljubljanska bibliotekarska institucija, je na prvi od serije predavanj v novi sezoni na temo »Življenje mest« tokrat predstavila Trst kot mitski pojav slovenskega nacionalnega imaginarija. Pogovor z zgodovinarjem Borisom Gombačem je vodila novinarka RTV Slovenija Ksenija Horvat.

Zgodovinar se je vprašal, ali se lahko Slovenci iz Slovenije v Trstu še vedno počutijo, kot je pred več kot sto leti zapisal Ivan Cankar, »kot da pridemo domov«. Beseda je nanesla tudi na demografsko sliko Slovencev v Italiji, splošno počutje celotnega prebivalstva ob nekdanji meji ter konkurenčnost gospodarskih pobud na obeh straneh nekdanje meje. Govor je bil tudi o integrativnih ali razdiralnih trenutkih ob »ekstremnih dogodkih«, kot je to bila postavitev spomenika Gabrieleju D’Annunziu ali pa pompozna proslava na bazoviški fojbi februarja letos. Gombač je izpostavil, da je stanje duha tržaškega prebivalstva dosti bolj konvergentno in napredno, kot je stanje duha etablirane politike, ki izbira raje konflikt, kot dolgoročno sodelovanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo