Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

Tudi trije Slovenci

Na evropskih volitvah v italijanskem severovzhodnem okrožju vsaj devet list

FJK |
18. apr. 2019 | 0:30
Dark Theme

Na evropskih volitvah 26. maja bo v italijanskem severovzhodnem okrožju na izbiro vsaj devet list. Rok za vložitev seznamov kandidatov je potekel včeraj zvečer, zato so podatki še nedokončni. Volilna komisija bo namreč morala ugotoviti, ali so vloge v skladu z zakonom.

Okrožje zaobjema Furlanijo Julijsko krajino, Emilijo Romagno, Veneto ter pokrajini Bocen in Trento. Iz njega bo v Evropski parlament izvoljenih 15 kandidatov. Pred petimi leti sta se v evroposlanske klopi prebila dva kandidata iz Furlanije Julijske krajine. Oba kandidirata tudi tokrat. Isabella De Monte je na listi Demokratske stranke na petem mestu, Marco Zullo pa je na drugem mestu liste Gibanja petih zvezd.

V G5Z je v Trstu živeča Viviana Del Cin tretja na listi. Demokratska stranka je na svojo listo uvrstila tudi deželnega svetnika stranke Open in nekdanjega videmskega župana Furia Honslla.

Visoko mesto na listi si je zagotovila tudi tržaška poslanka Sandra Savino, ki bo med kandidati Forza Italia takoj za nosilcem Silviom Berlusconijem. Forza Italia bo en mandat odstopila južnotirolski SVP, če bo eden od njenih kandidatov zbral vsaj 50.000 osebnih preferenc. Cilj je dosegljiv, saj jih je Herbert Dorfmann, ki bo spet nosilec, zbral več kot 94.000. Na južnotirolski listi je tudi predstavnica Slovenske skupnosti, 35-letna odvetnica iz Števerjana Martina Valentincic.

Ob njej bosta še dva slovenska kandidata. Deželni uslužbenec, 60-letni Giuseppe Prašel iz Doline je 13. na listi Zelene Evrope, 41-letni občinski uslužbenec Iztok Furlanič pa je deseti na listi Levice. Pred njim, na šestem mestu je tudi župan občine Aiello, Goričan Andrea Bellavite.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo