Sreda, 27 maj 2020
Iskanje

Tveganje z bazoviškimi žrtvami

Borut Pahor podpira prizadevanja za sodno rehabilitacijo, a v Trstu opozarjajo na riziko

15. mar. 2019 | 10:55
Dark Theme

Slovenski predsednik Borut Pahor je včeraj sprejel Matjaža in Marka Bidovca, ki si prizadevata za sodno rehabilitacijo štirih obsojenih na smrt na prvem tržaškem procesu leta 1930. Oba sta potomca Ferda Bidovca, ki je bil med ustreljenimi v Bazovici s Franom Marušičem, Zvonimirjem Milošem in Alojzom Valenčičem.

Pahor je gostoma zagotovil, da prizadevanja za rehabilitacijo podpira. A ker ne gre za politično vprašanje, temveč za sodni postopek, meni, da morebitna posredovanja uradne slovenske politike niso v prid postopku. Zato je napovedal, da bo zaprosil zunanje ministrstvo za nasvet.

Kot smo že poročali, Marko Bidovec očita zamejskim organizacijam, da njegovega prizadevanja ne podpirajo. Očitek v zamejstvu zavračajo. Predsednik Odbora bazoviških junakov Milan Pahor trdi, da je bilo tudi v dogovoru z družino Bidovec sklenjeno, da bodo prizadevanja usklajena, a da zdaj Marko Bidovec ravna »svojeglavo«.

»Lahko vložiš zahtevo za izredno revizijo, a se potem proti odločitvi kasacijskega sodišča ne moreš več pritožiti. Sodniki so v takih primerih odločali zelo različno. Tvegamo, da bi sodniki sklenili, da obsodba drži in potem bi junaki bili za vedno teroristi,« opozarja tržaški odvetnik Peter Močnik.

Vodja območne enote Trst Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske Miran Dolhar je leta 2014 obiskal goriškega odvetnika Nerea Battella, da bi ga prosil za mnenje glede morebitne sodne rehabilitacije bazoviških junakov. Pokojni odvetnik je odsvetoval začetek postopka. Spomnil je namreč na razsodbo kasacijskega sodišča iz leta 1973. Z njo so vrhovni sodniki zavrnili Enrica Maginija, ki ga je med fašizmom doletela obsodba posebnega sodišča.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo