Torek, 09 avgust 2022
Iskanje

Umrl Bogdan Osolnik

Nekdanji partizan, novinar, pravnik, politik in pisatelj ter član sveta ZZB za vrednote NOB

20. maj. 2019 | 16:34
Dark Theme

Le nekaj dni po svojem 99. rojstnem dnevu je prejšnji teden umrl nekdanji partizan, novinar, pravnik, politik in pisatelj Bogdan Osolnik, član sveta ZZB za vrednote NOB.

Primorskim emigrantom se je rodil 13. maja 1920 v Borovnici, otroštvo in mladost pa je preživel v Novem mestu. Tamkajšnja občina ga je tudi razglasila za častnega občana, tako kot tudi občini Kočevje in Trebnje.

Prav iz Novega mesta je Osolnik odšel v partizane, kjer se je tudi poročil z Maro Rupena, ki mu je povila štiri otroke. Prvorojenka je privekala na svet prav med vojno. Njeno rojstvo v nelahkih razmerah sredi kočevskih gozdov je tudi opisal v svojih spominih Z ljubeznijo skozi surovi čas. Knjiga je prvič izšla leta 1989, v ponatisu pa leta 2010 pri založbi Goga. Kot je Osolnik napisal v predgovoru k ponatisu, besedila ni prilagajal novim političnim razmeram.

»Pri nas je ta vojna pustila globoke rane, zlasti zaradi grozodejstev ob njenem koncu. Mi, borci, nismo odgovorni za to, kar se je takrat zgodilo, toda ta nečloveška dejanja obžalujemo in obsojamo,« je dejal pred štirimi leti v Ljubljani v govoru ob dnevu upora proti okupatorju.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava