Sobota, 19 september 2020
Iskanje

Umrl je ukovski župnik Mario Gariup

Ob duhovniškem poklicu si je prizadeval za uveljavljanje slovenskega jezika v Kanalski dolini in v Benečiji

1. feb. 2019 | 12:26
Dark Theme

Danes je po dolgi bolezni v 78. letu starosti umrl ukovski župnik, duhovnik in kulturni delavec, g. Mario Gariup. V Kanalski dolini in v Benečiji je bil zelo priljubljen, najbrž ni domačina, da ga ne bi poznal. Več kot 40 let je živel med Ukvami in Ovčjo vasjo.

Rodil se je 17. novembra 1940 v Topolovem v Beneški Sloveniji. Novo mašo je daroval leta 1965 v domačem Topolovem, nato pa nekaj let župnikoval v raznih krajih. Konec leta 1974 se je preselil v Kanalsko dolino in začel skrbeti za župniji v Ukvah in Ovčji vasi ter od leta 1999 tudi v Naborjetu.

Mario Gariup je ob duhovniškem poklicu redno deloval tudi na kulturnem področju. Prizadeval si je za uveljavljanje slovenskega jezika v cerkvi in socialnem življenju. Kaj kmalu po svojem prihodu v Kanalsko dolino je začel izdajati dvojezično slovensko-italijansko župnijsko glasilo Ukve, s kulturnim delavcem Salvatorejem Venosijem pa sta tudi organizirala tečaje slovenskega jezika. Prepričan je bil, da morajo otroci, če želijo slediti slovenskim verskim obredom, znati tudi brati in pisati v slovenskem jeziku. Prvi tečaj slovenščine je leta 1976 obiskovalo 21 otrok. Njegova velika ljubezen je bila tudi zgodovina in je raziskovanju preteklosti Kanalske doline posvetil več publikacij.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo