Petek, 03 julij 2020
Iskanje

Urini kazalci bodo jutri poskočili za uro naprej

S premikom urnih kazalcev bomo v noči na jutrišnji dan prešli na poletni čas

30. mar. 2019 | 10:09
Dark Theme

V noči na jutrišnji dan se bodo ob 2. zjutraj kazalci na urah premaknili za eno uro naprej, torej na 3. uro. S premikom urnih kazalcev bomo tako prešli na poletni čas. Evropski parlament je sicer v torek podprl konec premikanja ure v Evropski uniji. Velika večina evroposlancev je v Strasbourgu glasovala za to, da bi premikanje ure ukinili leta 2021, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. Evroposlanci pozivajo članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. EU je od leta 1980 postopoma sprejemala zakonodajo, s katero je odpravila različne časovne razporede nacionalnega premikanja ure.

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava