Petek, 29 maj 2020
Iskanje

V Avstraliji padlo več kot 200 vremenskih rekordov

Sadje se je skuhalo, ko je še viselo na drevesih

8. mar. 2019 | 13:47
Dark Theme

V letošnjem izjemno vročem poletju, ki se ravnokar izteka, so v Avstraliji namerili več kot 200 novih vremenskih rekordov. V treh poletnih mesecih od decembra do februarja so zabeležili rekordno vročino in druge ekstremne vremenske pojave.

Rekordno poletje je bilo tako vroče, da se je sadje skuhalo, ko je še viselo na drevesih, je ponazorila direktorica okoljevarstvene organizacije Climate Council. Avstralsko poletje, ki je bilo navadno povezano s sprostitvijo, z žarom na soncu in dolgimi dnevi na plaži, se je ob temperaturah, ki so dosegale do okrog 50 stopinj Celzija, spremenilo v pravi pekel.

Rekordno visoke temperature so namerili v 87 krajih, v 96 krajih pa so zabeležili rekordno nizko količino padavin. V prestolnici Canberra so imeli rekordno vroče poletje s 24 dnevi nad 35 stopinjami Celzija, kar je petkrat več od povprečja. Na letališču v kraju Port Augusta na jugu države so 24. januarja zabeležili najbolj vroč dan, živo srebro se je povzpelo na 49,5 stopinje Celzija.

Minuli teden je avstralska meteorološka agencija sporočila, da je bila letošnje poletje povprečna temperatura za 2,14 stopinje višja od povprečja. Prejšnji rekord je bil 1,28 stopinje nad povprečjem poleti 2012-2013.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo