Torek, 28 junij 2022
Iskanje

V Avstrijo s pogojem PCT

V državo lahko znova potujejo tudi necepljeni, ki pa se morajo testirati

22. feb. 2022 | 13:37
Dark Theme

Avstrija je z današnjim dnem omilila pogoje za vstop v državo, tako da od polnoči pri prehodu meje znova velja pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran). To pomeni, da lahko v Avstrijo znova potujejo tudi tisti, ki se niso cepili proti covidu-19, če seveda predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Kot veljaven negativen test se šteje PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali hitri antigenski test, ki pa ne sme biti starejši od 24 ur. Izjema so hitri testi za domačo uporabo, ki jih lahko vsak opravi sam, saj ti ne veljajo. Za otroke, mlajše od 12 let, pravilo PCT ne velja, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Tega so se v Avstriji še posebej razveselili v turističnem sektorju, ki zdaj upajo na čim boljši zaključek zimske sezone.

Milejša pravila za vstop v državo so sicer del širše strategije sproščanja epidemičnih ukrepov v Avstriji, kjer bodo s 5. marcem odpravljene bolj ali manj vse omejitve, uvedene z namenom zajezitve pandemije covida-19. Po novem bo načeloma veljalo le še pravilo o obvezni uporabi zaščitnih mask tipa FFP2 v določenih delih javnega življenja. Izjema je Dunaj, kjer bodo na področju gastronomije zaenkrat še obdržali pravilo PC (prebolel ali cepljen).

Sedemdnevna incidenca novih okužb podobno kot v drugih državah tudi v Avstriji zdaj pada, stanje v bolnišnicah, tudi na oddelkih intenzivne nege, pa je stabilno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava