Torek, 28 junij 2022
Iskanje

V bližini Reke padel meteorit (video)

Ognjena krogla je sijala kot polna Luna

Reka |
25. avg. 2021 | 15:32
Dark Theme

V bližini Reke je v noči na 14. avgust na nedostopno gorsko območje padel meteorit, je sporočila Hrvaška astronomska zveza (HAS). Izačunali so, da tehta približno 150 gramov, gre pa že za drugi letošnji padec meteorita na Hrvaškem, potem ko je na območju Šibenika konec februarja padel meteorit v velikosti žogice za golf.

Posnelo ga je več kamer Hrvaške meteorske zveze, med drugim iz Buzeta, Huma in Roča, pa tudi kamere globalne meteorske mreže iz Italije in Slovenije in iz Prage. V času največjega sijaja se je ognjena krogla nahajala nad Reko in je sijala kot polna Luna, so zapisali na spletni strani hrvaške astronomske zveze.

Ognjena krogla je svoj polet začela 14. avgusta nekaj po 4. uri na višini 92,7 kilometrov. V Zemljino atmosfero je pridrvela s hitrostjo približno 13 kilometrov na sekundo, v osmih sekundah je polet končala na višini 23,2 kilometrov in nato padla v neprehodno in nevarno gorsko območje jugovzhodno od Reke.

Ostankov meteorita ne bodo iskali zaradi nedostopnega terena, prav tako niso razkrili natančnejših podatkov o lokaciji padca, da ga ljubitelji ne bi iskali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava