Petek, 29 maj 2020
Iskanje

V Černobilu gori že tretji dan

Slovenska uprava za jedrsko varnost meni, da požar ne bo vplival na radiološko varnost v Sloveniji

6. apr. 2020 | 17:36
Dark Theme

V Černobilu, na prepovedanem območju okrog nekdanje jedrske elektrarne, ki je tri desetletja po jedrski nesreči še vedno kontaminirano, gasilci že tretji dan nadaljujejo z gašenjem obsežnejšega gozdnega požara. Trenutno gori še 25 od okoli 100 prizadetih hektarjev gozda. Požar ni zahteval žrtev, poročajo pa, da je raven sevanja na območju kar 16-krat večja od normalne.

Na povečano sevanje je včeraj na Facebooku opozoril vodja državne okoljske inšpekcije, ki je zapisal, da se je požar začel na travnatem območju, kar je pogosto v začetku pomladi, ko kmetije izvajajo nadzorovane požige, da bi odstranili grmičevje.

S slovenske uprave za jedrsko varnost so popoldne sporočili, da požar ne vpliva na radiološko varnost v Sloveniji. Od začetka požara do danes ni bilo nikjer v Evropi zaznati nobenih odstopanj, niti na najbližji merilni postaji v mestu Černobil. Vplivov požara zato pri nas ne pričakujemo niti v prihodnje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo