Sreda, 22 maj 2019
Iskanje

V FJK ne bomo več smučali

Poročilo agencije za okolje o posledicah globalnega segrevanja

Trst |
13. mar. 2019 | 10:24
Dark Theme

Zdi se, kot da so se deželni svetniki Furlanije Julijske krajine šele včeraj zavedali, da se okolje prekomerno segreva. Zanimanje za to temo je sprožilo poročilo deželne agencije za okolje ARPA, ki pa je staro že natanko eno leto. Poročila skoraj nihče do zdaj ni omenjal. Je pa svetnica Demokratske stranke Mariagrazia Santoro predlagala, da se o njem razpravlja v deželnem svetu.

Zato so včeraj svetniki medse povabili Federico Flapp in Stefana Michelettija, ki sta uredila poročilo. Izvedenca sta povzela, da se povprečna temperatura v Furlaniji Julijski krajini od šestdesetih let prejšnjega stoletja dviga za 0,3 stopinje vsakih deset let. Vsako leto je vedno manj padavin, ko pa se pojavijo padavine, so te mnogo bolj izrazite.

Po različnih projekcijah se zdi, da bo v prihodnje - kako hitro, je odvisno od študije - v Furlaniji Julijski krajni zaradi pomanjkanja snega vse težje smučati. Prizadeta bodo tudi obalna področja. Deloma jih bo razjedlo morje, obalni predeli pa bodo izpostavljeni nevarnosti nenadnih poplav.

Zaradi vse večjega zasoljevanja tal bo zemlja vse manj rodovitna, kar bo zlasti v Furlanski nižini, a tudi na Krasu bistveno zmanjšalo možnosti za uspešno sajenje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Na letošnjih evropskih volitvah:

16. maj. 2019 | 19:15
bom glasoval v skladu s tradicijo
bom spremenil svojo volilno navado
sem še neodločen, koga naj volim
še ne vem, ali bom volil
ne bom volil
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo