Sobota, 16 marec 2019
Iskanje

V Italiji ni fašizma, temveč dekadenca

Dušan Jelinčič gost v ljubljanskem Mladinskem gledališču

14. jan. 2019 | 0:30
Dark Theme

O antifašistični organizaciji TIGR je bilo veliko napisanega in povedanega, raziskovanje njene dejavnosti in njenih vzgibov pa še zdaleč ni izčrpano. To je prišlo do izraza tudi na debatnem večeru v sklopu pobude Dežela pridnih, na katerega je Erik Valenčič tokrat povabil novinarja in pisatelja Dušana Jelinčiča; dogodek je v ljubljansko Mladinsko gledališče privabil lepo število poslušalk in poslušalcev. Pogovor med Jelinčičem in Valenčičem je nosil naslov Po poteh antifašizma, zanimiv je bil tudi, ker je ob zgodovini na njem tekla beseda o aktualnih političnih temah v Sloveniji in predvsem v Italiji.

Medtem ko Valenčič zaznava v Italiji nevarne pojave neofašizma (tudi Liga sodi po njegovi oceni v ta miselni krog), je Jelinčič prepričan, da ne gre za fašizem, temveč za hudo moralno dekadenco, v kateri si utirata pot ksenofobija in rasizem. Ti pojavi imajo zgodovinske in globoke korenine, zato jih ne gre direktno povezati le z zadnjimi volitvami in torej z volilnim vzponom Lige, je prepričan Jelinčič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Dijaki na slovenskih šolah v Italiji bodo pisali tudi pisno nalogo iz italijanščine:

7. mar. 2019 | 8:00
Ni prav
Prav je, saj smo na dvojezičnem območju
Prav bi bilo, ko bi se tudi na italijanskih šolah učili slovensko
Morda ni prav, je pa priložnost, da pridobijo potrdilo o poznavanju dveh jezikov
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo