Torek, 07 december 2021
Iskanje

V Nemčiji tesna zmaga socialdemokratov

Po tesnem izidu še ni jasno, kdo bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel in je možno, da bo aktualna kanclerka še kar nekaj časa vodila prehodno vlado

27. sep. 2021 | 10:38
Dark Theme

Na volitvah v Nemčiji so socialdemokrati (SPD) s 25,7 odstotki s tesno prednostjo premagali konservativno unijo CDU/CSU, ki je osvojila 24,1 odstotka glasov. Gre za najslabši rezultat za krščanske demokrate doslej - še leta 2017 so prejeli skoraj 33 odstotkov glasov -, medtem ko je uspelo socialdemokratom podporo v primerjavi z letom 2017 okrepiti za več kot pet odstotkov. Zeleni so osvojili 14,8 odstotka glasov, kar je doslej njihov najboljši rezultat, toda tudi občutno manj od predvolilnih napovedi. Zelenim sledijo liberalci (FDP) z 11,5 odstotka podpore, slabim odstotkom več kot pred štirimi leti. Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je zbrala 10,3 odstotkov glasov, Levica pa je medtem osvojila 4,9 odstotka. Po tesnem izidu še ni jasno, kdo bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel. Da si bosta prizadevala za oblikovanje vlade, sta napovedala tako kanclerski kandidat socialdemokratov Olaf Scholz kot tudi Armin Laschet, ki je bil kandidat unije.

Razočaranje v taboru krščanskih demokratov po izidu volitev (ANSA)
Razočaranje v taboru krščanskih demokratov po izidu volitev (ANSA)

Glede na izide se omenjata predvsem dve možnosti koalicij, in sicer črno-rumeno-zeleno, ki bi jo sestavili črni konservativci skupaj z FDP in Zelenimi oz. koalicijo ki bi jo socialdemokrati sestavili prav tako skupaj z FDP in Zelenimi.

Po tesnem izidu še ni jasno, kdo bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel. Aktualna kanclerka v odhodu bo tako verjetno še kar nekaj časa vodila prehodno vlado.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo