Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

V New Yorku zdravstvene storitve za vse prebivalce

Kmalu bodo imeli vsi dostop do zdravstvenih storitev, ne glede na sposobnost plačila

9. jan. 2019 | 15:34
Dark Theme

Newyorški župan Bill de Blasio je svoje meščane v torek presenetil z novico, da bodo imeli kmalu vsi dostop do zdravstvenih storitev, ne glede na sposobnost plačila. To bo veljalo tudi za nezakonite priseljence oziroma za tiste brez dokumentov.

Če se bo to res zgodilo, bodo ambulante za nujne posege ostale brez dela. Okrog pol milijona prebivalcev mesta z več kot osmimi milijoni prebivalcev namreč mora zdravnika poiskati v teh ustanovah, ki zaračunavajo astronomske cene, potem pa izterjujejo plačila preko posebnih agencij v slogu mafijskih organizacij.

Da se lahko Američani, ki si ne morejo privoščiti zavarovanja, zdravijo brez plačila v ambulantah, je namreč samo legenda. Bolnišnice denar terjajo, drugo vprašanje pa je, koliko so pri tem uspešne. Sistem deluje tako, da bolnišnice od zdravstvenih zavarovalnic terjajo trikrat manj denarja, kot ga terjajo od ljudi, ki so brez zavarovanja. To pa zato, ker večino zaračunanega pač ne morejo izterjati.

Revni državljani v ZDA uradno padejo v zvezno-državni sistem medicaid, ki jim na papirju zagotavlja celovito zdravstveno oskrbo, vendar jim je v praksi dostop do najboljših zdravnikov in storitev brez posebnih zvez onemogočen. Ambulantne storitve izkoriščajo predvsem nezakoniti priseljenci, ki so brez dokumentov in ne morejo postati del sistema medicaid. Takih naj bi bilo v mestu okrog 300.000.

Načrt župana Billa de Blasia ne pomeni zagotavljanja zdravstvenega zavarovanja tistim, ki si tega ne morejo privoščiti, ampak to, da bo mesto takim plačalo za zdravljenje. Poleg 300.000 nezakonitih priseljencev to velja še za prav tako okrog 300.000 Američanov in zakonitih priseljencev, ki niso dovolj revni, da bi padli v medicaid in ne dovolj bogati ali srečno zaposleni, da bi si lahko privoščili zavarovanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo