Četrtek, 16 julij 2020
Iskanje

V Sloveniji letos že 218 primerov mišje mrzlice

Največ obolelih je bilo v jugovzhodni Sloveniji ter v Podravski regiji

19. avg. 2019 | 16:02
Dark Theme

Do 15. avgusta je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani epidemiološki službi prijavil 218 potrjenih primerov hemoragične mrzlice z renalnim sindromom, obolelo je 66 žensk in 152 moških. Največ obolelih, in sicer 82 jih prihaja iz jugovzhodne Slovenije, v Podravski regiji pa je zbolelo 72 oseb. Nihče od obolelih ni umrl, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen. Bolezen se z glodalca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka. Zdravljenje je simptomatsko. Smrtnost zaradi bolezni je nizka.

Na NIJZ svetujejo čim manj stikov z glodalci, dalj časa zaprte prostore pa je treba pred začetkom čiščenja temeljito prezračiti in razkužiti z raztopino klornega razkužila. Pi tem svetujejo uporabo zaščitne maske in rokavic iz lateksa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo