Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

V Sloveniji letos že 75 primerov mišje mrzlice

Večina bolnikov se je okužila pri delih v gozdu ali pri čiščenju in pospravljanju kleti

20. maj. 2019 | 13:33
Dark Theme

V Sloveniji je nacionalni inštitut za javno zdravje letos zabeležil porast števila primerov mišje mrzlice, do 15. maja je za to boleznijo, ki jo povzročajo hantarovirusi, zbolelo že 75 ljudi. Preiskave so potrdile okužbo pri 59 moških in 16 ženskah, povprečna starost pa je 43 let pri moških oz. 41 pri ženskah. Razmerje pa gre običajno v prid moških zaradi poklicne izpostavljenosti. Nihče od obolelih ni za posledicami mišje mrzlice umrl.

Predstavnica inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete je povedala, da gre letošnji porast mišje mrzlice pripisati več zunanjim dejavnikom, med drugim tudi blagi zimi, kajti letos je večina glodavcev preživela in se je njihova populacija povečala. Izpostavila je tudi, da se je večina bolnikov okužila pri opravljanju del v gozdu, nekateri pa pri čiščenju in pospravljanju kleti ter okolice domačij.

Inkubacijska doba mišje mrzlice traja dva do štiri tedne. Običajno se začne s splošnimi znaki virusne okužbe, kot so vročina oziroma mrzlica, bolečine v mišicah, glavobol, najbolj značilna za to bolezen pa je motnja vida. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da naj dalj časa zaprte prostore pred začetkom čiščenja temeljito prezračimo in da naj nato uporabimo klorno razkužilo, ki ga razpršimo po iztrebkih in pustimo delovati 10 do 30 minut. Pri čiščenju tudi svetujejo uporabo zaščitne maske in rokavic.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo