Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

Več denarja za manjšine

Italijanska vlada predlaga povečanje sklada, ki je nastal z 20 let starim zakonom o zaščiti jezikovnih skupnosti

Rim |
5. nov. 2019 | 16:45
Dark Theme

V zakonu o proračunu za prihodnje leto in prihodnje triletje, ki ga je vlada poslala v senat, je tudi predlog o povečanju sklada za financiranje projektov, ki so namenjeni jezikovnim manjšinam v Italiji. Kot piše v spremnem poročilu, so v bila v zadnjih letih sredstva preskromna, kar je državni upravi in lokalni samoupravi preprečevalo izvedbo projektov.

Vlada predlaga, da se skladu direktorata za deželne zadeve in lokalno samoupravo že v prihodnjem letu nameni dodatnih 250.000 evrov, s čimer bi bilo na razpolago skupnih 500.000 evrov. Še večje povečanje vlada predlaga za leti 2021 in 2022, ko bi se sklad povečal za 1,5 milijona. V obdobju 2021-2022 bi bilo zato na razpolago najprej milijon evrov in potem še dva milijona.

Sklad je nastal na osnovi zakona o zaščiti zgodovinskih jezikovnih manjšin. Tega je italijanski parlament izglasoval pred 20 leti in pri tem določil, da republika ščiti jezik in kulturo Albancev, Kataloncev, Germanov, Grkov, Slovencev in Hrvatov ter tistih državljanov, ki govorijo francoski, franko-provansalski, furlanski, ladinski, okcitanski in sardinski jezik.

Projekti za slovensko manjšino se sicer financirajo s sredstvi iz zaščitnega zakona za Slovence. Zadnja leta je parlament letno odmerjal deset milijonov evrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo