Nedelja, 02 oktober 2022
Iskanje

Več kupcev, toda brez navala

Obisk v Sežani prvo soboto prostega prehajanja meje po dolgem času

6. jun. 2021 | 8:33
Dark Theme

Bencin, med, meso, sadje in zelenjavo, krmilo za živali, otroška oblačila, vljudnost, nasmehe, domače okolje. Vse to so do preteklega tedna pogrešali Tržačanke in Tržačani, ki so pred pandemijo redno zahajali po nakupe v Sežano.

Odkar lahko prebivalci obmejnega pasu ponovno prosto prehajajo mejo (do 60-kilometrske razdalje od doma), pa še ni bilo opaziti pričakovanega navala kupcev, gostov in strank. Včeraj smo obiskali več trgovin tega obmejnega mesteca, prepričani, da bo v velikih prodajalnah stala običajna sobotna vrsta italijanskih državljanov, smo pa kar kmalu opazili, da se naša pričakovanja ne bodo izpolnila.

»Nekaj kupcev več je v teh dneh bilo, a ne toliko, kolikor jih je bilo ob sobotah pred pandemijo,« je povedal Boštjan Trobec iz Štanjela, ki na sežanski tržnici prodaja med.

Mesnica v Mercatorju (FOTOADMJ@N)
Mesnica v Mercatorju (FOTOADMJ@N)

Nekoliko bolj pozitivno pa gleda na prihodnost Lilijana Žnideršič iz Kopra, ki že vrsto let prodaja povrtnine na sežanski tržnici: »Porast števila kupcev smo opazili sredi tedna. Kdor je prišel v Sežano, je bil vidno zadovoljen.«

Bližnji Mercator je bil včeraj dopoldne dobro obiskan. V njem so se nakupom posvečali domačini in Tržačani. Slednje je najbolj pogrešal Erik Zalar, ki v znanem marketu vodi svojo mesnico. »Takoj sem opazil, da je prehajanje meje prosto. Že včeraj je bilo kupcev več in z veseljem sem ponovno postregel zvestim strankam, ki jih nisem že dolgo videl.«

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava