Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

»Virus ne pozna meja«

Mattarella pisal italijanski manjšini v Sloveniji in Hrvaški, v Bocnu počastil obletnico Alto Adige

25. maj. 2020 | 10:29
Dark Theme

»Pandemija ne pozna meja, zahrbtnega sovražnika bomo na zdravstveni in gospodarski ravni premagali le s skupnimi močmi, saj gre za problem, ki se tiče vseh evropskih narodov.«. Tako piše v pismu, s katerim se je italijanski predsednik Sergio Mattarella zahvalil predsedniku Italijanske unije Mauriziu Tremulu, ki mu je v času koronavirusa izrekel solidarnost in sožalje za Italijanke in Italijane, ki so umrli zaradi pandemije. Tremul je Mattarelli izrazil bližino italijanske manjšine v Sloveniji in Hrvaški z italijanskim narodom v tej zelo težki preizkušnji. Predsednik republike je ocenil, da se Italija zaveda težkega položaja in da bo s skupnimi močmi prebrodila to hudo krizo.

Mattarella se je medtem včeraj spomnil 75-letnice ustanovitve bocenskega dnevnika v italijanskem jeziku Alto Adige. Podčrtal je, da so časopisi bistvenega pomena za obstoj in razvoj demokracije, pri čemer je spomnil tudi na šesti člen ustave o pravicah in zaščiti jezikovnih manjšin. »Pokrajina Gornje Poadižje-Südtirol se je rodila na pobudo tistih, ki so se borili proti nacifašizmu, danes pa si prizadevajo za izvajanje ustavnih določil in nadaljujejo na poti, ki sta jo z znanim dogovorom začrtala zunanja ministra Italije in Avstrije, Alcide De Gasperi in Karl Gruber. Bocenska pokrajina je danes vzor integracije in sožitja sa vso Evropo,« je prepričan Mattarella.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo