Torek, 05 julij 2022
Iskanje

Vstop v Avstrijo ne bo več mogoč s hitrim testom

Od ponedeljka bo za vstop v državo nujno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR

17. nov. 2021 | 15:32
Dark Theme

Avstrija spričo zaostrenih epidemioloških razmer – danes so potrdili rekordno število okužb od začetka epidemije, to je 14.416 primerov, umrlo pa je 41 covidnih bolnikov – zaostruje pogoje za vstop v državo.

Od ponedeljka bo za prehod meje obvezno t. i. pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo. Izjema so dnevni migranti.

Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, velja t. i. pravilo 3G, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante. Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur. Antigenski hitri testi bodo po novem veljavni namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur. Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in ki vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava