Četrtek, 05 december 2019
Iskanje

Z italijanskimi letali so želeli na Reko, a so jih Hrvati prestregli

Ob stoletnici italijanske zasedbe spodletel letalski »podvig«

Reka |
13. sep. 2019 | 11:00
Dark Theme

Hrvaški policisti so na aerodromu na Krku včeraj, ob stoletnici italijanske zasedbe Reke, pridržali peterico italijanskih državljanov, ki so želeli z dvema letaloma poleteti do Reke. V njihovi prtljagi so policisti odkrili zastave Kraljevine Italije in raznovrstni propagandni material, povezan s proslavljanjem D’Annunzieve zasedbe. Pridržanim osebam, starim 23, 56, 63, 70 in 74 let, ki so na kvarnerskem otoku pristali z dvema ultralahkima letaloma, so policisti preprečil vstop na hrvaško ozemlje.

»Šlo je za načrtovano invazijo,« poroča hrvaški medij Dnevnik, po podatkih katerega naj bi nostalgičarji na Reko nameravali priti z avtobusi, motornimi kolesi in ultralahkimi letali. Po poročanju Novega lista so včeraj z letališč v Pescari (rojstno mesto D’Annunzia), Turina in Trsta proti Hrvaški poleteli trije avioni tipa Piper. Hrvaške obveščevalne službe so bile seznanjene z njihovim prihodom, katerega namen je bilo proslavljanje zasedbe Reke. Letalom so preprečili vstop v hrvaški zračni prostor, zagrozili so jim tudi z intervencijo vojaških letal, zato so se »nostalgiki« vrnili v Italijo. Tu naj bi štirje letalci sedli v drugi letali in spet poleteli proti Hrvaški. Pristali so na Krku, kjer so jih pričakali policisti in odvedli na razgovor.

»Posadka« je svoj podvig napovedala prek Facebooka:

O dogodku poroča tudi spletni portal Il Pescara, ki navaja, da so »letalci« vzleteli iz Barcellone, kraja Casale Monferrato in iz Pescare, prvi dve letali pa naj bi uspešno pristali na Reki, kjer so pridržali pet ljudi. Nostalgičarje naj bi pred poleti italijanske oblasti obvestile o možnosti, da bi jih Hrvati ustavili, dogajanje na Hrvaškem spremljajo tudi na Farnesini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo