Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Z narečji proti manjšinam (tudi slovenski)

Liga predlaga spremembo okvirnega zakona za zaščito manjšin iz leta 1999

Rim |
22. okt. 2019 | 6:25
Dark Theme

Sredi decembra bo minilo dvajset let, odkar je parlament sprejel okvirni zakon za zaščito jezikovnih manjšin, brez katerega Slovenci dve leti pozneje ne bi dobili zaščitnega zakona. V senatu in zlasti v poslanski zbornici je bilo več poskusov za spremembo tega zakona (njegova številka je 482), ki pa so vsi spodleteli. V drugem členu zakona 482 piše, da republika ščiti jezik in kulturo albanskih, katalonskih, germanskih, grških, slovenskih in hrvaških prebivalcev, ter tistih prebivalcev, ki govorijo francoski, franko-provansalski, furlanski, ladinski, okcitanski in sardinski jezik.

Skupina poslancev Lige (prvi podpisnik Alex Bazzaro) predlaga, da bi zgoraj naštetim jezikom dodali še druge jezike, kot jih imenujejo, in narečja. Seznam, ki je kar dolg, je naslednji: pet različic sardinskega jezika, ki jih govorijo na območju Campidana, Alghera, Logodura, Sassarija in Gallure, jezik Cimbrov in prebivalcev, ki izhajajo s Korzike, faetanščina (narečje iz okolice San Marina), grščina iz Kalabrije in Salenta, narečja, ki jih govorijo v Liguriji, Piemontu, Benetkah in okolici ter na Siciliji, alpinska provansalščina, jidiš, nemški dialekt töitschu (govorijo ga v nekaterih predelih Doline Aoste), albanščina, alemanščina, bavarščina, romski jezik romani in seveda rezijanščina.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo