Nedelja, 26 januar 2020
Iskanje

Z vojsko v boj proti požarom v amazonskem pragozdu (foto)

Brazilski predsednik Bolsonaro je odločitev sprejel po močnem pritisku in pozivih evropskih voditeljev

24. avg. 2019 | 11:37
Dark Theme

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v včeraj odobril napotitev brazilskih oboroženih sil v boj proti požarom, ki divjajo v amazonskem pragozdu. Odločitev je sprejel po močnem pritisku in pozivih evropskih voditeljev k ukrepanju za zaščito »pljuč sveta«.

Bolsonaro je z odlokom odobril napotitev vojske v naravne rezervate, na območja z avtohtonim prebivalstvom in obmejna območja v Amazoniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem brazilskemu kolegu ponudil pomoč v boju proti požarom v amazonskem pragozdu. V več evropskih mestih so včeraj sice potekali protesti, na katerih so zbrani izrazili nasprotovanje brazilskemu načinu spopadanja z ognjenimi zublji in mednarodno skupnost pozvali k ukrepanju.

V Braziliji so letos po uradnih podatkih zabeležili že 76.720 gozdnih požarov, kar je največ od leta 2013. Po mnenju strokovnjakov je za požare v veliki meri odgovorno požiganje, s katerim kmetje pridobivajo površine za kmetovanje. Več kot polovica požarov je zagorelo v amazonskem pragozdu. Po podatkih brazilskega nacionalnega inštituta za raziskovanje vesolja INPE je v sredo in četrtek izbruhnilo okoli 700 novih požarov, s čimer se je onesnaženost zraka v mestih še povečala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo