Torek, 22 september 2020
Iskanje

Za nekatere alpinci fašisti, za druge »prinašalci miru«

Kip alpincu v Brunecku je že desetletja tarča protestov nemško govoreče skupnosti

17. jun. 2020 | 16:49
Dark Theme

Val, ki je po nasilni smrti Georgea Floyda začel rušiti kipe in spomenike širom po Ameriki in Evropi, je pljusknil do Južne Tirolske. Stranka tamkajšnje nemške strastne bojevnice Eve Klotz iz stranke Južnotirolskih svobodnjakov (Süd-Tiroler Freiheit) je v pokrajinskem svetu v Bocnu vložila predlog, s katerim je zahtevala odstranitev kipa italijanskemu alpincu v Brunecku, obenem pa tudi preimenovanje vseh cest, ulic in kasarn, katerih imena spominjajo na fašistično raznarodovalno politiko.

Kip alpincu v Brunecku je že desetletja tarča protestov nemško govoreče skupnosti in tudi nasilnih dejanj. Nameščen je bil leta 1938, fašistične oblasti so se hotele z njim zahvaliti za »junaška dejanja«, ki so jih alpinci opravili med »osvajanjem« Etiopije. Po drugi svetovni vojni je bil – po vročih polemikah – preimenovan v »spomenik alpincem«. Namig na njihovo vlogo v Etiopiji je izvisel, kar pa ni pomirilo svobodnjakov. Marmornata glava alpinca je bila nekajkrat pomazana, leta 2013, ob 75-letnici postavitve, pa so ji »neznanci« nadeli črno kapuco: ovili so jo v plastično vrečo.

Predlog južnotirolskih svobodnjakov je takoj izzval reakcijo italijanske desnice.

Pokrajinski svetnik Fratelli d’Italia Alessandro Urzì je vzrojil, češ da je podlo primerjati alpince, ki so »prinašalci miru«, z rasisti. Po njegovem mnenju je res prav nasprotno: nemški separatisti žalijo simbole italijanske identitete, kar ni nič drugega kot rasizem.

Na Južnem Tirolskem torej nič novega. Ko bo pokrajinski svet razpravljal o predlogu, se bodo v dvorani že spet kresala italijansko-nemška nacionalistična mnenja in lomila kopja polpretekle zgodovine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo