Sreda, 20 november 2019
Iskanje

Za skrbno obnovljeno domačijo nagrajen tudi Tržačan

Priznanje prejelo devet primorskih stavb

31. jan. 2019 | 14:05
Dark Theme

Združenje zgodovinskih mest v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za arhitekturo in zavodom za varstvo kulturne dediščine je devet primorskih stavb nagradilo za zgledno in strokovno obnovo, poročajo Primorske novice. Med njimi je tudi stara kaplanija v Škocjanu pri Divači, ki jo je obnovil Tržačan Pierpaolo Sonnoli, pravnuk nekdanjega škocjanskega učitelja in župana Albina Štreklja.

Priznanje so prejele obnovljene domačije, gospodarska poslopja in cerkve v Goriških Brdih, Idriji in na Krasu. V seznamu stavb kulturne dediščine na Primorskem, ki jih je posebna komisija Šole Prenove v okviru Združenja zgodovinskih mest Slovenije uvrstila na ožji seznam 17 najbolj kakovostno obnovljenih objektov kulturne dediščine v Sloveniji so še Hiša v Kozani v Goriških Brdih lastnikov Mitje Žagarja in Zdenke Truden s sestrama Klaro in Zvonko, kraška domačija v Ivanjem Gradu na Krasu družine Arandjelović, občinski informacijski center v nekdanji topilnici živega srebra v Idriji ter rudarska hiša v Idriji, njen lastnik je Zdravko Willer, kraška domačija v Tupelčah na Krasu (v lasti Antona, Edvarda in Erne Abram), hiša v Senožečah, ki sta jo obnovila Lucija in Damjan Stepančič, ter še dve zgledno obnovljeni cerkvi - sv. Andreja v Gočah v Vipavski dolini (nad obnovo je bdel župnik Ivan Furlan) in sv. Blaža v Kopru, za njeno urejeno podobo so poskrbeli v nadškofiji v Kopru.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo