Torek, 20 avgust 2019
Iskanje

Za skrbno obnovljeno domačijo nagrajen tudi Tržačan

Priznanje prejelo devet primorskih stavb

31. jan. 2019 | 14:05
Dark Theme

Združenje zgodovinskih mest v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za arhitekturo in zavodom za varstvo kulturne dediščine je devet primorskih stavb nagradilo za zgledno in strokovno obnovo, poročajo Primorske novice. Med njimi je tudi stara kaplanija v Škocjanu pri Divači, ki jo je obnovil Tržačan Pierpaolo Sonnoli, pravnuk nekdanjega škocjanskega učitelja in župana Albina Štreklja.

Priznanje so prejele obnovljene domačije, gospodarska poslopja in cerkve v Goriških Brdih, Idriji in na Krasu. V seznamu stavb kulturne dediščine na Primorskem, ki jih je posebna komisija Šole Prenove v okviru Združenja zgodovinskih mest Slovenije uvrstila na ožji seznam 17 najbolj kakovostno obnovljenih objektov kulturne dediščine v Sloveniji so še Hiša v Kozani v Goriških Brdih lastnikov Mitje Žagarja in Zdenke Truden s sestrama Klaro in Zvonko, kraška domačija v Ivanjem Gradu na Krasu družine Arandjelović, občinski informacijski center v nekdanji topilnici živega srebra v Idriji ter rudarska hiša v Idriji, njen lastnik je Zdravko Willer, kraška domačija v Tupelčah na Krasu (v lasti Antona, Edvarda in Erne Abram), hiša v Senožečah, ki sta jo obnovila Lucija in Damjan Stepančič, ter še dve zgledno obnovljeni cerkvi - sv. Andreja v Gočah v Vipavski dolini (nad obnovo je bdel župnik Ivan Furlan) in sv. Blaža v Kopru, za njeno urejeno podobo so poskrbeli v nadškofiji v Kopru.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo