Sreda, 08 julij 2020
Iskanje

Zagonetka: kaj če glasujem dvakrat?

Na evropskih volitvah ni mogoče glasovati dvakrat, imetniki dvojnega državljanstva pa bi zakon lahko zlahka (in nezavedno) kršili

FJK |
18. maj. 2019 | 6:33
Dark Theme

V volilnem gradivu, ki so ga te dni po pošti prejeli slovenski državljani brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ne piše, kar bi bilo primerno, da piše: na evropskih volitvah ni mogoče glasovati dvakrat.

Dvojno glasovanje je izrecno prepovedano tako v Aktu o volitvah Evropske unije kot v zakonih posameznih držav. A kršitev tega pravila je možna, pri čemer ni jasno, kako je tovrstno zlorabo mogoče preprečiti.

Konkreten primer, kako tudi v dobri veri kršiš zakon, bi lahko bil zamejski Slovenec, ki ima ob italijanskem državljanstvu tudi slovensko. Te dni je prejel volilno gradivo Državne volilne komisije Republike Slovenije (DVK) z navodilom, kako naj glasuje po pošti, na diplomatskem predstavništvu (na primer na konzulatu v Trstu) ali tudi na enem izmed volišč v Sloveniji. Denimo, da izkoristi eno od teh treh možnosti, obenem pa v nedeljo 26. maja obišče še volišče v Italiji in tam odda glas. Kršil je zakon, tega pa se najbrž nihče ni zavedel. Morda niti kršitelj, ki je ravnal v dobri veri, prepričan, da opravlja volilno dolžnost.

Direktor DVK Dušan Vučko je na naše vprašanje odgovoril, da komisija zgolj izvaja naloge, kar pomeni, da ne more skrbeti za nadzor morebitnih kršitev načela dvojnega glasovanja.

Nadaljevanje v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo