Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

»Zanikanje fojb kaznivo dejanje«

Zakonski predlog italijanske desne stranke Fratelli d’Italia

Rim |
23. jan. 2020 | 7:21
Dark Theme

Stranka Fratelli d’Italia predlaga, da se v italijanski kazenski zakonik kot kaznivo dejanje vključi »apologijo in zanikanje pokolov fojb«, in to v isti člen, kjer se kazensko preganja zanikanje holokavsta, torej genocida judovske skupnosti. To piše v zakonskem predlogu, ki ga je v imenu desne stranke vložil furlanski poslanec Walter Rizzetto, nekdanji evropski poslanec Gibanja 5 zvezd, ki je pred leti prestopil v stranko Giorgie Meloni. Rizzetto tudi predlaga, da bi morale lokalne uprave pred oddajanjem javnih prostorov in dvoran za pobude o fojbah predhodno zaprositi za mnenje združenja istrskih beguncev.

To vsekakor ni prvi poskus italijanske desnice ne samo, da bi kazensko preganjali apologijo fojb, kot temu pravi Rizzetto, temveč, da bi ezulska združenja nekako pooblastili, da bi predhodno presojala kdo ima pravico (in kdo ne) razpravljati o fojbah. Takšni in podobni predlogi so v preteklosti naleteli na ostre odzive zgodovinske stroke, ki je ocenila, da gre za nedopustno cenzuro. Rizzetto je svoj zakonski predlog, ki so ga podpisali vsi poslanci Fratelli d’Italia, kot sam priznava, vložil v vidiku bližnjega dneva spominjanja na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo