Nedelja, 17 november 2019
Iskanje

Zavrnili tudi »slovenski« amandma

Med razpravo o zmanjšanju števila parlamentarcev nobenega zagotovila za Slovence

9. maj. 2019 | 8:45
Dark Theme

V poslanski zbornici so včeraj izglasovali vse člene zakonskega predloga o zmanjšanju števila parlamentarcev, slovenska manjšina v Italiji pa ni dobila nobenega zagotovila, da bo ob morebitnem skrčenju parlamenta v njem imela svojega predstavnika. Danes bo še glasovanje o celotnem predlogu, kar pa je glede na razmerje moči med zagovorniki in nasprotniki zgolj formalnost. Sledila bo še druga obravnava v obeh vejah parlamenta.

Tako kot že februarja v senatu tudi včeraj v poslanski zbornici vladna večina ni klecnila. Najtežja preizkušnja so bili prav amandmaji, ki bi zaščitili jezikovne manjšine. Debora Serracchiani (Demokratska stranka) je opozorila, da bi ob zmanjšanju števila parlamentarcev Furlanija Julijska krajina imela le še štiri senatorje, kar naj bi onemogočilo slovenski manjšini, da si zagotovi svoje predstavništvo. Zato je vložila amandma, po katerem bi Furlaniji Julijski krajini pripadlo sedem senatorjev, od katerih bi bil eden izvoljen na območju, kjer je naseljena slovenska manjšina.

Na tajnem glasovanju je amandma podprlo 208 poslancev, proti jih je glasovalo 279. Razlika 71 glasov kaže, da je večini, ki je vseskozi računala na dobrih 300 glasov, pri tem glasovanju zmanjkalo nekaj lojalnih poslancev.

Tudi ostali amandmaji, ki so le splošno določali »primerno zastopanost manjšin«, so propadli.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo