Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

Želiš postati astronavt ali astronavtka? Vesoljska agencija išče kandidate

Evropska vesoljska agencija (ESA) išče kandidate po več kot desetletju

Evropa |
17. feb. 2021 | 9:49
Dark Theme

Evropska vesoljska agencija (ESA) po več kot desetletju išče nove astronavte in bo 31. marca objavila razpis, na katerega se bodo kandidati in kandidatke lahko prijavili do 28. maja. "Čas je, da poiščemo nove astronavte in prepričan sem, da bomo našli najboljše," je danes na novinarski konferenci dejal generalni direktor ESA Jan Wörner.

ESA išče od štiri do šest tako imenovanih kariernih astronavtov in astronavtk, ki bi jih zaposlili kot stalno osebje in jih razporedili na vesoljske misije. Pri tem poudarja raznolikost in poziva zlasti ženske, naj se prijavijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Agencija išče tudi do 20 »rezervnih« astronavtov in astronavtk, ki bi jih lahko izbrali za posebne misije. Poleg tega želi v program, imenovan Parastronavt, vključiti tudi astronavta s telesno okvaro. Agencija preučuje, pod kakšnimi pogoji bi kandidat lahko letel na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Za kandidate bodo nato izvedli šeststopenjski izbirni postopek, ki se bo končal oktobra 2022.

Kandidati morajo biti državljani ene od članic ali pridruženih članic ESA, imeti morajo najmanj magisterij iz naravoslovja, medicine, tehnike, matematike ali računalništva. Potrebna pa je seveda tudi prilagodljivost in pripravljenost potovati dolgo in daleč

ESA je nazadnje iskala kandidate za astronavte leta 2008.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava