Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

»Formula 1 naj bo nekorektna, nevarna, glasna in brutalna«

V današnjem Primorskem dnevniku pogovor s športnim novinarjem in komentatorjem Miranom Ališičem pred nedeljskim začetkom sezone f1

15. mar. 2019 | 11:08
Dark Theme

Novinar Miran Ališič je nedvomno slovenski glas formule 1 ter eden največjih evropskih - torej svetovnih - poznavalcev kraljevega razreda motošporta. Nekdanji komentator dirk za Pop TV in RTV Slovenija ostaja danes še vedno v svetu medijev in komunikacije, svoj sedež si je uredil v švicarskem Zürichu, redno pa se vrača v Ljubljano. Priznava, da se danes udeležuje le nekaterih dirk, še v ponedeljek pa je bil na kavi z nekdanjim lastnikom dirkaškega cirkusa Bernijem Ecclestonom. Najboljši sogovornik torej pred nedeljskim začetkom sezone. Ker sem z Miranom pred leti sodeloval in mi je bil pravi mentor, sva se med pogovorom tikala.

Miran Ališič (BOR DOBRIN)
Miran Ališič (BOR DOBRIN)

Miran, kdo bo zmagal v Avstraliji?

Pojma nimam. Ferrariju sicer dobro kaže, to pa je bila stalnica v začetku prejšnjih sezon. Lani so v Maranellu imeli dirkalnik, ki je bil celo za odtenek hitrejši od Mercedesa, naposled pa so izgubili. Sicer drži, da so Nemci najboljši pri razvoju avtomobila med sezono. Pri Ferrariju pa so se letos odločili za spremembo. Odslovili so Maurizia Arrivabeneja (nekdanjega moštvenega šefa je nadomestil Mattia Binotto, op.av.) ter tako uresničili načrt, ki ga je pripravljal preminuli Sergio Marchionne. Bivši predsednik je ugotovil, da Arrivabene ni bil pravi človek, saj je imel premalo vodstveno-motivacijskega duha, njegovi odnosi s Vettlom so bili slabi. Pri Ferrariju pa me letos vsekakor nekaj skrbi.

Skrbi te možnost, da bo mladi Charles Leclerc že ogrožal Sebastiana Vettla?

Tako je. Če bo Leclerc hiter, kar je sicer že dokazal med testiranjem, bo za Vettla problem. Odnosi v moštvu bodo v tem primeru spet slabi, kar bo nedvomno lahko izkoristil Mercedes, kjer je jasno, da je Lewis Hamilton prvi dirkač, Valtteri Bottas pa drugi. Vettel pa od samega začetka pri Ferrariju ni imel tistega občutka, ki ga je imel pri Red Bullu, kjer so ga ščitili tako lastniki kot vodstvo ekipe. Za nameček se je pri Scuderii znašel v turbulentnih časih, ko je odšel Montezemolo, Marchionne je nato umrl. Vettlove notranje težave pa so se nato odražale v napakah na stezi.

Omejen tehnološki razvoj, omejeno število motorjev, pozor na porabo goriva. Ali so ti pravila moderne f1 všeč?

Taka pravila so prava katastrofa. Na tak način so želeli omejiti t.i. najbogatejše proizvajalce avtomobilov, ki imajo neomejene resurse za razvoj. Ta pa ni prava pot za razvoj tega športa. Formula 1 bi morala ohranjati stik s svojim jedrom navijačev, ki želijo gledati motošport v izvornih temeljih. Želijo glasne in divje motorje ter na prvi pogled najhujše avtomobile na svetu. Vrniti se moramo k nekoliko nekorektni, nevarni, glasni in brutalni formuli 1. Danes se lahko ob stezi pogovarjaš prek mobilnega telefona, nekoč pa tega nisi mogel delati niti kilometer od proge, toliko so bili glasni dirkalniki. Prav pogubno je, da med dirko poslušamo dirkače in moštva, ki govorijo o varčevanju goriva.

Z Miranom Ališičem smo se pogovorili tudi o Michaelu Schumacherju, Lewisu Hamiltonu, Red Bullu, Maxu Verstappnu, novih lastnikih formule 1 in o pomanjkanju vizionarjev pri Ferrariju. Celoten pogovor si lahko preberete v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava