Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Ilka Štuhec kraljica sveta

Slovenska alpska smučarka je osvojila drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku

10. feb. 2019 | 13:17
Dark Theme

Ilka Štuhec je zmagovalka smuka na 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Kot glavna favoritinja za zmago je upravičila najvišja pričakovanja ter v švedskem Areju pokorila vso konkurenco za še drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini. Srebrna je bila Corinne Suter, bronasta Lindsey Vonn.

Štuhčeva je Sloveniji priborila 22. kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, sedmo zlato. Z današnjim uspehom se je vpisala tudi v zgodovino svetovnih prvenstev. Je komaj peta smučarka v zgodovini, ki je zlati kolajni v smuku osvojila na zaporednih prvenstvih. Hkrati je prva smučarka v 30 letih, ki je ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje. Pred Štuhčevo, ki je letnik 1990, torej še preden se je rodila, je to nazadnje uspelo Švicarki Marii Walliser, svetovni prvakinji v smuku v letih 1987 in 1989.

Slovenija ima tri šampionke sveta, nosilke zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, Matejo Svet v slalomu, dvakrat zlato v smuku Ilko Štuhec in Tino Maze v veleslalomu, superveleslalomu, smuku in alpski kombinaciji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava