Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Ko je Kras napredoval v nogometno elitno ligo

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... (65)

Repen |
28. mar. 2019 | 16:00
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega obujanja spominov iz preteklosti« na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2009 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o napredovanju repenskega Krasa v nogometno elitno ligo. Članek je bil objavljen v torek, 24. marca 2009.

Okrog pete ure je repensko igrišče v nedeljo polila prva kaplja žlahtne penine. Pet krogov pred koncem prvenstva je Krasu uspel veliki met. Varovanci trenerja Alessandra Musolina so z doseženo točko proti Pro Cervignanu ter hkratni Vesnini zmagi proti Cornu tudi matematično napredovali v najvišjo deželno elitno ligo. Na in ob igrišču veselje na 360 stopinj. Običajni prizori: trener Musolino in športni vodja Goran Kocman sta oblečena šla pod tuš, »rasta« nogometaša Piera Metullia so celo na sredini igrišča obrili.

»Tako sem namreč obljubil soigralcem pred začetkom prvenstva,« je dejal simpatični Piero.

Veselo razpoloženi navijači so že pred tekmo napovedali matematično napredovanje v elitno ligo. Vodstvo je bilo nekoliko bolj previdno.

Resnici na ljubo je bilo vse vnaprej pripravljeno za zgodovinsko dejanje.

Nove Krasove zastave na tribuni so napovedale veliki dogodek, čeprav ga je bilo treba potrditi na igrišču. Oprostite, na dveh igriščih. V Repnu in v Rožacu, kjer je igrala Vesna. Po prvem polčasu je bil na obeh frontah izid 0:0. Krasova predstava je bila bolj bleda in gostje so celo imeli dve izraziti priložnosti za gol. Na začetku drugega dela prvi klic iz Rožaca.

Vesna je povedla. Domači navijači so se že veselili in naročili »rundo«.

Tudi Kras je začel igrati bolj napadalno. »Rdeči« so namreč skušali številne navijače nagraditi z novo zmago, dvajseto letošnjo. Kneževič in soigralci so se trudili, obramba Cervignana pa je bila vsakič na svojem mestu. Tekma se je bližala koncu. Telefon brni. Drugi klic iz Rožaca. »Ma ne, da je Corno izenačil,« so se spraševali v Repnu. »Ne, Vesna zmaguje 2:0«. Nepopisno veselje. Vsi so čakali na trikratni sodnikov žvižg. Gospodar Matteo je že pripravil Krasove zastave, ki jih je nato razdelil igralcem. Konec tekme, Avsenikova Golica, ples na in ob igrišču ter kričanje ... elitna liga.

Obrazi predsednika Nika Centroneja, športnega vodje Gorana Kocmana in ostalih odbornikov so žareli od veselja. Vsi so jim čestitali. Tudi odbornik Vojko Kocman je bil presrečen. Navijačem je pred kioskom pomagal obesiti veliki dvojezični napis »Elitna liga - Eccellenza 2009«. Pri repenskem društvu so se obenem spomnili na preminula Stanka Škabarja in Ljubico Guštin, ki sta prav prejšnji teden predčasno zapustila svoje drage. Pri Krasu ju zelo pogrešajo.

Jan Grgič

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava