Petek, 19 april 2024
Iskanje

Ko sta brata Mevlja nastopila na mladinskem EP

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... (76)

Trst |
13. jun. 2019 | 16:00
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega obujanja spominov iz preteklosti« na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2009 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom, ki je napovedoval nastop bratov Mevlja (Nejc in Miha) na mladinskem nogometnem evropskem prvenstvu. Članek je bil objavljen v soboto, 13. junija 2009.

Nekdanja dijaka tržaškega liceja France Prešeren se bosta od 22. julija do 2. avgusta potegovala za naslov evropskega nogometnega prvaka v mladinski kategoriji U19. Devetnajstletna dvojčka Miha in Nejc Mevlja (rojstni dan sta imela včeraj) iz kraja Lokev pri Divači sta s slovensko državno reprezentanco U19, pod taktirko selektorja Miloša Kostiča, v torek, na kvalifikacijski tekmi v Murski Soboti, premagala belorusko izbrano vrsto in tako pridobila vozovnico za »zgodovinski« nastop Slovenije na sklepni fazi EP v Ukrajini. Mladi slovenski upi so imeli vse prej kot lahko nalogo, saj so v skupini, iz katere je napredovala le ena ekipa, igrali proti uglednim nasprotnikom. Poleg Belorusije so bili njuni nasprotniki še Rusi in nič manj kot Nizozemci.

Miha in Nejc sta nas skupaj z očetom Egonom, ki je dve leti treniral cicibane doberdobske Mladosti, prijazno pričakala pred lokavsko picerijo. »Presrečna sva,« sta v isti sapi povedala mlada nogometaša, ki sta v letošnji sezoni igrala pri mladincih novogoriškega Hita.

»Čestital nama je že zamejski trener Dario Frandolič,« sta nama zaupala Miha in Nejc. Poleg njiju sta Primorsko v reprezentanci zastopala tudi Koprčana Aljaž Struna in Niko Mihajlovič. »Nismo pričakovali tako sanjskega razpleta. Res neverjetno. V Ukrajini nam bo trda predla. Že ena zmaga pa bi nam zadoščala, da bi se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo v Peruju,« sta nama povedala mlada Lokavca. Nejc, ki igra v obrambni vrsti, je v slovenskih mladinskih reprezentancah že igral tudi pod vodstvom zdajšnjega selektorja članske ekipe Matjaža Keka. Za Miho, ki igra v zvezni liniji, pa je bila letošnja sezona v reprezentanci krstna. Nejc je odigral vse tri tekme, visoko minutažo pa je imel tudi Miha. Oba pa sta proti Belorusom igrala od začetka do konca tekme.

Mlada reprezentanta sta svoje prve nogometne korake opravila pri domačem divaškem klubu Železničar. Takrat sta imela sedem let. Miha in Nejc sta se po končani osnovni šoli odločila, da študij nadaljujeta v Trstu. In to na jezikovni smeri slovenskega znanstvenega liceja Franceta Prešerna. »Licej Prešeren sva obiskovala do 3. letnika, nato pa sva se zaradi športnih razlogov preselila v Novo Gorico, kjer obiskujeva ekonomsko šolo. Pri Hitu namreč dvakrat tedensko treniramo tudi v jutranjih urah, tako da sva nujno morala zamenjati šolo. Vsekakor izrabiva priložnost, da pozdraviva vse svoje nekdanje sošolce in profesorje,« sta simpatično povedala Miha in Nejc, ki se dobro spominjata, kako sta pred leti z licejsko ekipo, pod vodstvom profesorja Miloša Tula, zasedla zgodovinsko drugo mesto na tržaškem šolskem pokrajinskem prvenstvu.

Dvojčka Mevlja stalno spremljata italijansko A-ligo. Navijata za Milan. Nejc se zgleduje po legendarnem Milanovem branilcu Paolo Maldiniju, Mihi pa sta všeč zvezna igralca Ballack in Ambrosini. Tako Miha kot Nejc sta pravi prototip modernega nogometaša. Fizično močna, visoka (Nejc 189 cm in 87 kg, Miha 187 cm in 83 kg) in hitra. Oba spremljata tudi zamejski nogomet.

»V letošnji sezoni sva si ogledala kar nekaj tekem repenskega Krasa in proseškega Primorja. Na Tržaškem pa smo videli še tekme Trieste Calcia, pri katerem igra Sežančan Saša Gulič,« sta povedala in še dodala, da spremljata tudi poletni turnir v Trebčah.

Reprezentančna soigralca nekdanjih »prešernovcev« sta tudi zvezni igralec Rene Krhin, ki je tudi kapetan, in vratar Vid Belec, ki pa na zadnjih tekmah ni igral zaradi poškodbe. Belec in Krhin sta letos igrala pri ekipi »primavera« Interja. Več treningov pa sta opravila tudi s člansko ekipo, s trenerjem Mourinhom in »zvezdnikom« Ibrahimovićem.

»Vidi se, da trenirata zelo kakovostno. Oba sta letos veliko napredovala. Krhin je zelo pomemben za našo ekipo. Še ne vemo, ali bo z nami odpotoval v Ukrajino, saj bo julija odpotoval z Interjevo člansko ekipo na priprave v Los Angeles. To je zanj veliko priznanje,« sta še razkrila brata Mevlja.

Oba ostajata trdno priklenjena z nogami pri tleh. »Uvrstitev na EP je že velik dosežek. Tu bo ogromno opazovalcev, tako da se bo treba pošteno potruditi. Če bomo marljivo trenirali in igrali, potem bo naš trud tudi poplačan,« pravita. Slovenski nogometaši so na kvalifikacijskih tekmah igrali proti nasprotnikom, ki imajo že sklenjene visoke denarne pogodbe. Ruski reprezentant Smolov (Dinamo Moskva) je namreč že vreden poldrugi milijon evrov. Nek nizozemski napadalec pa prejema že mesečno plačo 35 tisoč evrov.

Mlada Lokavca sta na pravi poti. Srečno naprej!

Jan Grgič

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava