Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Luka Dončić najboljši novinec lige NBA

Slovenski košarkar šele drugi Evropejec s tem nazivom

25. jun. 2019 | 6:22
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je osvojil svojo prvo - sicer posamezno - prestižno lovoriko tudi v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Proglasili so ga za najboljšega novinca pravkar zaključene sezone. V igri za nagrado sta bila še še Trae Young (Atlanta Hawks), ki so ga Atlanta Hawks zamenjali ravno za Dončića in DeAndre Ayton (Phoenix Suns), prvi izbor lanskega nabora. Luka se jima je ob prejemu nagrade športno zahvalil za izjemno sezono. Zahvalil se je tudi družini, posebej mami Mirjam Poterbin in dekletu Anamariji Goltes, ki sta ga spremljala na podelitvi nagrad najboljšim med sezono 2018-2019 v Santa Monici pri Los Angelesu.

Dončić je svojo prvo sezono v ligi NBA na svetu končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj na dvoboj. V minuli sezoni je zadel 168 trojk, kar ga postavlja na tretje mesto novincev v zgodovini lige. Sezono je končal kot eden od le štirih igralcev lige NBA in edini novinec s povprečjem najmanj 20 točk na tekmo, sedem skokov in šest podaj. To je doslej uspelo le še LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku in Nikoli Jokiču.

Tako se je Dončiću poklonil velikan Nike:

20-letni Ljubljančan je postal sedemdeseti novinec leta v zgodovini lige NBA in šele drugi Evropejec s tem nazivom. Nagrado liga podeljuje od sezone 1952/53, do zdaj pa so jo dobili le trije ne-Američani. Prvi je bil Španec Pau Gasol v sezoni 2001/02 kot prvi Evropejec, v zadnjih štirih letih pa sta to postala še Kanadčan Andrew Wiggins in lani Avstralec Ben Simmons, kar spet priča, da postaja liga NBA vse bolj mednarodna.

Liga NBA je sinoči podelila še ostala priznanja. Najboljši igralec je Grk Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), igalec z največjim napredkom Pascal Siakam (Toronto Raptors), obrambni igralec Rudy Gobert (Utah Jazz), najboljši šesto igralec Louis Williams (Los Angeles Clippers), trener leta Mike Budenholzer (Milwaukee Bucks).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava